Reclamă

Sfântul Chiriac s-a născut la Corint, părinții săi fiind Ioan și soția sa Eudochia. Episcopul Petru al Corintului l-a făcut cititor în biserică. Citirea constantă a Sfintelor Scripturi a trezit în el o dragoste pentru Domnul și o dorință pentru o viață curată și sfântă.

Odată, când tânărul nu avea încă optsprezece ani, el a fost profund mișcat în timpul unei slujbe bisericești de cuvintele Evangheliei: „Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze” ( Mt.16:24). El a crezut că aceste cuvinte se aplicau lui, așa că s-a dus direct în port fără să se oprească acasă, s-a urcat pe o corabie și s-a dus la Ierusalim.

Sursa: Social media

După ce a vizitat locurile sfinte, Chiriac a locuit câteva luni la o mănăstire nu departe de Sion. Cu binecuvântarea sa, a făcut drum spre Lavra pustie a Sfântului Eutimie cel Mare (20 ianuarie). Sfântul Eutimie l-a tuns în schema monahală și l-a pus sub îndrumarea Sfântului Gherasim (4 martie), urmând asceza la Iordan în mănăstirea Sfântului Teoctist.

Sfântul Gherasim i-a poruncit să locuiască în obște cu frații. Tânărul călugăr a îndeplinit cu ușurință ascultările monahale: se ruga, dormea ​​puțin, mânca doar din două în două zile, hrănindu-se doar cu pâine și apă.

Sfântul Chiriac a petrecut zece ani în tăcere totală. La 37 de ani a fost hirotonit diacon. Sfântul Chiriac a trecut la Domnul al vârsta de 109 ani.

Condacul Sfântului Cuvios Chiriac Sihastrul

 Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Nevoinţă şi vieţuire de înfrânare ai avut tu, Cuvioase Chiriac, făcătorule de minuni. Roagă-te pentru noi, cei ce cu credinţă săvârşim pomenirea ta.

Glasul al 8-lea 

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Ca pe un tare luptător şi apărător, pururea cinstindu-te pe tine Sfinţita Lavră, pururea prăznuieşte pomenirea ta cea de peste an. Ci, ca cel ce ai îndrăzneală către Domnul, păzeşte-ne pe noi de vrăjmaşii care vin asupră-ne, ca să-ţi cântăm; bucură-te, părinte, de trei ori fericite.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro