Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an, pe data de 27 octombrie, pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. În tradiția creștină, este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți, mulți oameni găsind rezolvare problemelor, după s-au închinat lui.
Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou
Sfântul prăznuit astăzi s-a născut într-o familie simplă din Bulgaria. Încă de copil a dus o viață simplă, marcată de rugăciune, mai ales după ce a fost văcar într-un sat apropiat de locul natal.
Se spune că, într-o seară, pe când se afla în peștera în care își ducea zilele, a putut vorbi cu Dumnezeu și I-a spus când avea să îi vină sfârșitul, dar nu înainte de a face minuni pentru cei aflați în suferință.
În perioadele dificile pentru oameni, moaștele sale au fost scoase în procesiune, așa cum a fost cazul epidemiei de holeră de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Astăzi, mai sunt prăznuiți:
- Sfântul Mare Mc. Nestor, prieten al Sfântului Mare Mc. Dimitrie din Tesalonic (sec. IV);
- Sfintele Mucenițe Capitolina și Erotiida, ucenița ei, care au pătimit în vremea împărăției lui Dioclețian;
- Sfântul Mucenic Marco și cei împreună cu dânsul;
- Sfântul Ier. Chiriac, patriarhul Constantinopolului (+606);
- Sfânta Cuv. Procla (Claudia-Procula), soția lui Pilat (sec. I).
Troparul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou
Glasul al 8-lea
Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău.
Condacul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou
Glasul al 8-lea
Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!
Apărător al său nebiruit și neînfrânat, ca unul care prin tine din nevoi s-a mântuit, te pune înainte orașul tău, Sfinte Preacuvioase Dimitrie. Ci, ca cel ce ai îndrăzneală către Dumnezeu, apără-ne de toate nevoile, ca să strigăm ție: bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Dimitrie!