În calendarul ortodox de astăzi, 25 noiembrie, sărbătorim un sfânt. Este cruce neagră pentru ortodocșii creștini. Sfânta Muceniță Ecaterina este sărbătorită astăzi.

În fiecare an, pe 25 noiembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Muceniță Ecaterina. Foarte multe femei poartă numele de Ecaterina, un nume care este diferit și are ceva aparte.

Sfânta Muceniță Ecaterina

Sfânta Muceniță Ectaterina s-a născut în anul 305, pe vremea împăratului Maximinus. Alexandria a fost o provincie a cunoașterii, dar și locul în care Sfânta Muceniță Ecaterina a primit o educație bună. Scrierile bisericești spun că Sfânta Ecaterina avea două viziuni. În prima îi apare Fecioara Maria cu Iisus în brațe. Pentru că nu era creștinată Sfânta Ecaterina, aceasta nu a putut să vadă chipul mântuitorului. Văzând toate acestea s-a hotărât să primească Sfântul Botez.

A doua viziunea  a Ecaterinei îl are dezvăluit pe Iisus, care îi dă un inel de logodnă.

„Iata, astăzi te primesc pe tine mireasa Mie nestricată şi veşnică, deci să păzeşti tocmeala aceasta cu dinadinsul şi să nu mai primeşti nicidecum alt mire pământesc”.

Calendar ortodox, joi, 25 noiembrie. Cui poți să îi zici astăzi „La mulți ani”
Sursă foto: Social media

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfânta Muceniţă Ecaterina

O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti.

Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora.

Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc”, ,,veşminte albe” spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie” pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.

Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului.

Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului. Amin!