Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an, pe data de 25 august, aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu, despre care tradiția spune că a făcut mari minuni și a reușit să le aducă alinare celor bolnavi și nevoiași.
Cine a fost Sfântul Apostol Bartolomeu
Sfântul Apostol Bartolomeu este prăznuit și împreună cu Sfântul Apostol Filip. Sărbătoarea de astăzi îl pomenește pentru minunile pe care le-a făcut, mai ales pentru oamenii bolnavi care veneau să se roage la mormântul său, dar și pentru cei care sperau să își rezolve necazurile.
Sfântul Apostol Bartolomeu a dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu și a refuzat închinarea la idoli, în ciuda chinurilor la care a fost supus. Se spune că a fost răstignit cu capul în jos, din ordinul împăratului. Oamenii pe care i-a vindecat i-au luat trupul și l-au pus într-un mormânt, împreună cu o mare parte din popor, care știa deja faptele sale.
Cu ajutorul credincioșilor, racla cu moaștele sale a ajuns în insula Liparia, unde alți oameni au auzit de minunile care au loc la mormântul său. Se spune că în seara dinainte de aducerea moaștelor sale, episcopul l-a visat. Ulterior, a decis să ridice o biserică în cinstea sa.
Astăzi, se mai face și pomenirea:
- Sfântul Apostol Tit;
- Sfinții Mina, Epifanie, Ghenadie;
- Sfântul Ioan, arhiepiscopul Constantinopolului;
- Cuviosul Ioan Carpatiul.
Tropar la Sărbătoarea aducerii moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu
Glasul al 3-lea
Sfinților Apostoli, rugați pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.
Condac la Sărbătoarea aducerii moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu
Glasul al 3-lea
Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Arătatu-te-ai ca un soare mare Bisericii, cu strălucirile învățăturilor și cu înfricoșătoare minuni, luminând pe cei ce te cântă pe tine, Sfinte Bartolomeu, Apostolul Domnului.