Reclamă

Iată ce nu ai voie să faci astăzi, 24 februarie. Este o sărbătoare importantă, iar ziua de azi apare în calendar ca zi de cruce roșie.

Este o sărbătoare importantă pentru toți creștinii ortodocși. Are loc un eveniment biblic în Biserica Ortodoxă, și anume Alfarea Cinstitului Cap al lui Ioan Botezătorul.

Cruce roșie în calendar, de ziua de Dragobete. Ce semnifică sărbătoarea de astăzi

Ziua de 24 februarie reprezintă sărbătoarea Dragobetelui, semnifică Ziua Iubirii la români. Este cruce roșie în calendarul ortodox, încât Biserica Ortodoxă pomenește un eveniment important.

Sfântul Ioan Botezătorul este amintit și sărbătorit de 4 ori într-un singur an. Pentru că era un om cu frică de Dumnezeu și din cauza predicilor sale, el a fost condamnat la moarte. În predicile sale, el mereu amintea de păcatul pe care Irod l-a comis. Mai exact, acesta a luat-o de soție pe Irodiada, soția fratelui său, Filip.

La o petrecere care a fost dată în cinstea lui Irod, îndemnată de Irodiada, fiica ei a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul. În timp ce se ruga, soldații au mers și au îndeplinit rugămintea ei. Legendele spun că Cinstitul cap a fost ascuns într-un loc din castelul Maherus, de către Ironiada.

arhivă

Canon de rugăciune pentru sărbătoarea de astăzi

Tropar la Sărbătoarea celei Dintâi şi celei de a doua aflări a Cinstitului Cap al Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, glasul al 4-lea:

Din pământ răsărind capul Înaintemergătorului, aruncă credincioşilor Razele Nestricăciunii tămăduirilor. De sus adună mulţimea îngerilor, de jos cheamă împreună neamul omenesc, ca să înalţe cu un glas Slavă lui Hristos Dumnezeu.

Cântarea 1, glasul al 6-lea

Irmosul:

Ca pe uscat umblând Israel cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Stih: Sfinte Proorocule Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Veniţi cu răsunător cuvânt şi cu duh puternic ca, lăudând din buze curate pe Înaintemergătorul, glasul Cuvântului, cu cântări duhovniceşti să-l preamărim, credincioşilor.

Stih: Sfinte Proorocule Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu aşezământ de pace se alină Biserica lui Hristos şi tare se încântă de nesfârşitele mulţimi ale celor ce strigă ţie cântare în fiecare an, Înaintemergătorule.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cel dăruit nouă de Dumnezeu ca o comoară ce nu se poate răpi, capul Înaintemergătorului cel de Dumnezeu purtător, toţi credincioşii adunându-ne, cu cântări, după vrednicie, să-l cinstim.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Pe al tău Făcător primindu-L, pe Cel Ce S-a Întrupat în chip mai presus de minte precum Însuşi a voit, din pântecele tău cel fără de sămânţă, Preacurată, Stăpână a toată făptura te-ai arătat.

Catavasia:

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împără­tesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.


Reclamă

Share.

22 de ani, studentă în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele comunicării la „Universitatea din București”. „Bobocel” în presă, la început de drum, dar cu o desagă de determinare în spate, vrea să crească în domeniul pe care îl iubește cel mai mult și pe care a ales să pășească încă din băncile școlii. Își dorește să devină un jurnalist profi, corect și își dezvolte creativitatea, pentru a realiza materiale autentice și calitative!

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro