Astăzi, 23 iunie este prăznuită Sfânta Muceniță Agripina care a trăit în vremea împăratului Valerian. Totodată, se pomenește și Sfântul Mucenic Eustohie, nepotul său, Gaie şi fiii săi Lolia, Prov şi Urban.

Sfânta Agripina n-a născut în cetatea Romei și de mică a fost dedicată creștinismului, primind o educație strictă în acest sens. În 275 a luat cununa muceniciei în vremea împăratului Valerian. În timpul persecuțiilor, acceasta și-a mărturisit credința prntru Dumnezeu și a fost supusă numeroaselor torturi.

Sfânta Agripina a fost supusă la torturi numeroase și i s-a arătat îngerul Domnului care a întărit-o. Atunci și-a dat sufletul către Dumnezeu, nemaiputând să suporte chinurile. Însoțitoarele ei, Vasa, Paula și Agathonica au luat trupul sfintei și l-au dus in Sicilia. Pe locul unde au fost îngropate sfintele moaște a fost ridicata o biserică în cinstea  Mucenițe Agripina, unde s-au petrecut numeroase minuni.

Sursa foto: Doxologia

Astăzi se pomenește Sfântului Mucenic Eustohie împreună cu Gaie și cei trei copii

Tot astăzi are loc pomenirea Sfântului Mucenic Eustohie, nepotul său, Gaie şi fiii săi Lolia (Lulo), Prov şi Urban. Mucenicul Eustohie a fost preotul idolilor în orașul Ousade, în vremea lui Maximian. În fața spectacolului de creștini care să dădeau spre moarte pentru Mântuitorul şi care înfăptuiau numeroase minuni, el respinse iluzia idolilor şi, prezentându-se la Eudoxie, Arhiepiscopul Antiohiei, a fost botezat și apoi a devenit preot.

El și-a găsit copiii Lolia, Prov si Urban, dar şi pe nepotul său Gaie, într-un sat din Lycaonia. Sfântul Mucenic îi învață despre credință în Iisus Hristos atât pe ei, cât și pe alte rude găsite. Astfel, ajunge arestat de păgâni și este dus în fața guvernatorului. El își mărturisea credința și se poruncește să fie sfâșiat de la coaste până la șolduri.

Alături de nepotul săi și copii este dus la Agrippin, guvernatorul din Ancira. Niciunul se se lepăda de Hristos și ajung să fie supuși la torturi grave, iar Sfântul Eutoshie a fost decapitat. La distanță de câteva zile, Gaie și cei trei copii sunt legați de o roată mare din bronz și puși pe jăratec. Focul s-a sins prin harul lui Dumnezeu, iar ei au fost chinuiți, apoi decapitați.