Reclamă
Reclamă

Astăzi, 20 octombrie sunt prăznuiți de către Biserica Ortodoxă Română Sfântul Gherasim din Kefalonia și Sfantul Artemie.

Sfantul Gherasim din Kefalonia s-a născut în 1508 în satul Trikkal din Oeloponez și a făcut parte din familia de nobili bizantini, Notara. Ultimul ministru al Imperiului Bizantin a fost chiar bunicul său, Luca Notara. Are două zile de prăznuire, pe 16 august și pe 20 octombrie.

De când era tânăr el a fost călugărit în insula Zakintos, iar Schima Mare a primit-o la Muntele Athos. Timp de 12 ani a locuit și în Ierusalim, fiind hirotonit diacon și preot de către Patriarhul Gherman. Se va întoarce înapoi în Grecia, unde va sta în Creta și Zakyntos. Din 1555 ajunge în Kefalonia, o insulă din sudul Greciei.

În zilele de prăznuire, racla unde sunt depuse moaștele sale este purtată pe deasupra persoanelor ce suferă de boli psihice sau care sunt demonizate. Și astăzi, aduce tămăduiri credincioșilor care au nevoie.

Reclamă
Doxologia

Cine a fost Sfântul Artemie

Sfântul Artemie a fost un duce cunoscut al Alexandriei în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare. Deși avea o credință puternică pentru Hristos, totul a crescut la un alt nivel când a văzut pe cer semnul sfintei cruce, arătată lui Constantin, fiind un semn că îl va învinge pe Maxentiu.

După moartea fiului împăratului Constantin, la tron va ajunge Iulian Apostatul. În timpul domniei sale, mai mulți creștini ajung să fie persecutați pentru credința lor. Când vede chinurile la care sunt supuși, Sfântul Artemie îi trage pe răspundere.

„Pentru ce, o, împărate, chinuiești fără omenie pe bărbații cei nevinovați și sfinții lui Dumnezeu și îi silești sa se depărteze de la dreapta credință?”

La auzul acestor vorbe, Iulian a poruncit ca Artemie să fie torturat. O piatră mare a fost tăiată pe din două, iar Sfântul a petrecut o zi și-o noapte între cele două bucăți. Deși avea fața turtită și ochii căzuți, el putea să meargă și să vorbească. În 362 este decapitat și a trecut la cele veșnice.

Reclamă
Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro