Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, potrivit Calendarului ortodox 2022, pentru data de 19 mai. 

Cine a fost Sfântul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusiei

Sfântul Mucenic Patrichie a avut scaunul în cetatea Prusei din regiunea Bitiniei. Aici el deschidea ochii păgânilor și elinilor și îi întorcea de la închinarea la idoli la Hristos Dumnezeu. În vremea prigoanei dezlănțuite de Iulian Apostatul asupra drept credincioșilor  a fost prins Patrichie și alături de el încă trei preoți slujitori ai lui Hristos – Acachie, Menandru și Polien.

Sursa: Social Media

Iulie, guvernatorul Bitiniei, i-a supus la torturi și a încercat să-i convingă că lumina este întuneric și că idoli la care se închină el sunt mai puternici decât Hristos. L-a aruncat pe Patrichie în apa fierbinte din preajma unui vulcan iar stropii de apă care au sărit i-au ars precum scânteile focului pe cei de față doar sfântul stătea în apă de parcă ar fi făcut băi termale de plăcere, fără să fie vătămat, bucurându-se și aducând slavă lui Hristos Dumnezeu. Guvernatorul Iulie s-a mâniat foarte tare văzând cele ce se întâmplă a poruncit să fie scos de ostași din apă și ucis.

În timp de era dus la locul de execuție mucenicul mărturisitor al lui Hristos a ridicat mâinile spre cer și a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate zicând:

„Dumnezeule, împărate și Stăpâne al tuturor, Cel ce ții cu puterea Ta toată făptura cea văzută și nevăzută, ascultătorule al tuturor celor ce te cheamă pe Tine cu adevărat, Care și aceste ape calde, spre mântuirea drepților și spre pedeapsa păgânilor le-ai zidit, stai acum mie de față, celui care mor întru mărturisirea credinței Tale”, iar mai apoi, a îngenunchiat și și-a pus capul spre tăiere.

Împreună cu el au fost uciși pentru credința lor și cei trei preoți Acachie, Menandru și Polien și împreună au luat cununa biruinței de la Iisus Hristos.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Patrichie

Glasul al 4-lea

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

Ce sfinți mai sunt pomeniți astăzi

  • Cuviosul Memnon;
  • Sfântul Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei;
  • Sfântul Mucenic Arolot;
  • Sfânta Chiriachi;
  • Sfânta Muceniță Teotimi.