Reclamă

În această zi de 15 septembrie este prăznui Sfântul Ierarh Iosif cel Nou. S-a născut în 1568 la Raguza din Dalmația și i s-a dat numele Iacov la Botez. Când era foarte mic, tatăl său a murit, iar el a fost crescut de mama sa. 

Tânărul Iacov a fost chemat să trăiască viața monahală la vârsta de cincisprezece ani și a intrat în mănăstirea Maicii Domnului. După cinci ani, a călătorit pe Muntele Athos și a fost botezat la Mănăstirea Pantokrator cu noul nume de Iosif.

Viața monahală a Sfântului

Sursa: Social media

El și-a împlinit diversele ascultări într-o manieră exemplară, devenind desăvârșit în virtute și sfințenie. De asemenea, a făcut multe minuni, vindecând pe bolnavi și pe schilozi. Unele dintre mănăstirile din Sfântul Munte aveau să trimită după el ca să-i vindece pe acei călugări care aveau probleme de sănătate.

La 20 iulie 1650, la vârsta de optzeci și doi de ani, Sfântul Iosif a fost ales Mitropolit al Timișoarei. El a fost un păstor înțelept și bun pentru turma lui, le-a vindecat bolile fizice și pe cele spirituale. Odată a stins un incendiu în partea de vest a Timișoarei prin rugăciunile sale, când Dumnezeu a trimis o ploaie puternică.

După trei ani de muncă arhipastorală, s-a retras la Mănăstirea Partosh, unde a fost adesea vizitat de mulți dintre credincioși. Mănăstirea era un centru important de activitate bisericească în acele vremuri, ba chiar avea o școală de pregătire a preoților.

Mitropolitul Iosif a adormit în Domnul la 15 august 1656 când avea optzeci și opt de ani și a fost înmormântat în biserica mănăstirii. El este comemorat pe 15 septembrie.

Timp de mai bine de 300 de ani călugării i-au îngrijit cu evlavie mormântul, apoi la slăvirea sa din 7 octombrie 1956 moaștele Sfântului Iosif au fost transferate în catedrala din Timișoara. Sicriul care conține sfintele sale moaște este împodobit cu sculpturi care înfățișează scene din viața sa.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro