Descoperă care sunt sfinții acestei zile.

Calendar ortodox, joi, 1 decembrie. Astăzi, 1 decembrie este pomenit Sfântul Prooroc Naum și Cuviosul Filaret Milostivul.

Calendar ortodox, joi, 1 decembrie: Sfântul Prooroc Naum

Sfântul Prooroc Naum, al cărui nume înseamnă „Dumnezeu consolează”, era din satul Elkosh (Galileea). El a trăit în secolul al VII-lea î.Hr. Profetul Naum profețește ruinarea orașului asirian Ninive din cauza nelegiuirii sale, distrugerea regatului israelit și blasfemia regelui Sennacherib împotriva lui Dumnezeu.

Regele asirian Asurbanipal a murit în anul 632 î.Hr. și, în următoarele două decenii, imperiul său a început să se destrame. Ninive a căzut în 612 î.Hr.
Naum se deosebește de majoritatea profeților în măsura în care nu lansează niciun apel la pocăință și nici nu denunță Israelul pentru infidelitatea față de Dumnezeu.

Sursa: Colaj Substanțial

Nu se cunosc detalii despre viața profetului. A murit la vârsta de patruzeci și cinci de ani și a fost înmormântat în regiunea sa natală. El este al șaptelea dintre cei doisprezece profeți.

Profetul Naum și Sfântul Naum de Ochrid (23 decembrie) sunt invocați pentru persoanele cu tulburări psihice.

Troparul – tonul 4
Sărbătorim memoria / profetului Tău Naum, Doamne; / prin el Te implorăm: / Mântuiește sufletele noastre.

Condacul – Tonul 2
Iluminată de Duhul Sfânt, / inima ta a fost un vas de ilustră profeție, / văzând lucruri îndepărtate ca și cum ar fi fost prezente.

Calendar ortodox, joi, 1 decembrie: Cuviosul Filaret Milostivul

Dreptul Filaret cel Milostiv, fiul lui Gheorghe și al Anei, a fost crescut în evlavie și în frica de Dumnezeu. A trăit în secolul al VIII-lea în satul Amnia din districtul paflagonian din Asia Mică. Soția sa, Teoseba, provenea dintr-o familie bogată și ilustră și au avut trei copii: un fiu Ioan și fiicele Hypatia și Evanthia. A murit în anul 792 și a fost înmormântat în mănăstirea Judecata Rodolpheia din Constantinopol.

Tropar – Tonul 3

Din bogăția credinței tale în Dumnezeu, / bogățiile tale ți-ai împărțit săracilor, Filaret. / Viața ta a fost împodobită cu milă / Și pe Dătătorul de milostivire ai slăvit. / Roagă-l să aibă milă și milă de cei ce te laudă!

Condacul — Tonul 3

Tu ai stăpânit spiritul lui Iov în ispite, / Și cu milă ți-ai împărțit săracilor averea. / Izvorul viu de milostenie ai fost, / Și prin felul tău de viață ai bucurat pe cei ce strigă: / Bucură-te, Filaret, robul lui Hristos Dumnezeu!

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.