În această zi este prăznuită Sfânta Muceniţă Agata.

Sfânta Muceniţă Agata a trăit în secolul III, în orașul Catania din Sicilia. Era renumită pentru frumusețea și bunătatea ei, astfel că împăratul roman Decius a încercat s-o convingă să renunțe la credința creștină și să slujească zeilor păgâni. Agata a refuzat, motiv pentru care a fost martirizată prin tortură și arsă pe rug.

A devenit un simbol al curajului, tăriei și al credinței puternice. Moartea ei a inspirat mii de oameni să rămână fideli creștinismului în timpul persecuțiilor impotriva acestuia. Ea este sărbătorită în fiecare an pe 5 februarie de către Biserica Ortodoxă și Catolică, fiind considerată una dintre cele mai importante sfinte ale creștinismului.

Sfânta Muceniţă Agata

Sursa: Social media

În plus, Sfânta Agata este considerată o protectoare a tinerelor fete și a femeilor. De asemenea, ea este venerată ca un protector al orașului Catania și al Siciliei, iar oamenii din această zonă au construit o importantă biserică în cinstea ei.

Sfânta Agata a devenit un model pentru credință și curaj, reprezentând idealul de a rămâne fidel credinței tale chiar și în fața pericolului. Ea continuă să inspire oamenii din întreaga lume, oferindu-le putere și încredere în momentele grele din viață.

Așadar, Sfânta Muceniță Agata este un simbol al tăriei, credinței și curajului, fiind venerată și cinstită de creștini din întreaga lume.

Troparul Sfintei Mucenițe Agata

Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Agata, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Agata

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Să se împodobească astăzi Biserica cu porfiră slăvită înmuiată în curatul sânge al Muceniței Agata, strigând: bucură-te, lauda Cataniei.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.