Conform Calendarului Ortodox Român, astăzi este sărbătorită Sfânta Muceniță Teodosia din Cezareea. Ea și-a dedicat viața sa credinței și Mântuitorului, ajungând să piară într-un mod brutal.

Cine este Sfânta Teodosia

Sfânta Teodosia se afla în cetatea Cezareea din Palestina la o mare sărbătoare de Sfintele Paște în data de 2 aprilie. Mucenița se apropie de un grup de creștini care erau închiși și urmau să fie duși la judecată pentru credința  în Mântuitor de care dădeau dovadă.

Deși nu avea împliniți 18 ani, aceasta începe să le vorbească celor închiși despre credință și despre împărăția lui Dumnezeu. Le urează de bine și îi roagă să o pomenească înainte Domnului în momentul în care vor ajunge la El, după bunăvoința lor.

Când au auzit-o, soldații au luat-o pe tânăra Teodosia și au mers cu cea în fața Guvernatorului Urban, unde i s-a cerut să renunțe la idolii săi spirituali. Când a refuzat, a fost supusă unor torturi groaznice. Pielea cu tot cu carnea sa îi era sfâșiată cu ajutorul unor cârlige de fier, iar Teodosia a suferit mult.

Sursa foto: Doxologia

S-a hotărât ca ea să fie aruncată în apă să se înece, dar îngerii au salvat-o și s-a putut întoarce la mal alături de piatra cu care fusese legată. Văzând asta, soldații au prins-o din nou și au arunca-o animalelor pentru a o mânca. Fără succes pentru armată, căci Teodosia este salvată de Dumnezeu, iar animalele nu s e apropie de ea.

Slujitorii lui Urban decid să-i taie capul și Teodosia are parte de o moarte martirică. În timpul nopții, Sfânta Teodosia apare în față părinților săi. Ei o rugaseră să renunțe la credința sa și să nu-și dea viața pentru Mântuitor. Aceasta apare într-o mantie strălucitoare și o cruce în mână, adresându-le un mesaj important.

„Priviţi gloria de care aţi vrut să mă lipsiţi!”, scrie Calendar Ortodox.