Sfântul Apostol Timotei era din orașul Listra din Asia Mică, din Licaonia. Sfântul Timotei a fost convertit la Hristos în anul 52 de către Sfântul Apostol Pavel.

Când Apostolii Pavel și Barnaba au vizitat pentru prima dată orașele din Licaonia, Sfântul Pavel a vindecat un olog din naștere. Mulți dintre locuitorii din Listra au crezut atunci în Hristos, iar printre ei se afla viitorul sfânt Timotei, mama sa Eunice și bunica sa.

Sfântul Apostol Timotei. Viața pe scurt

Sursa: Social media

El a devenit ucenicul Sf. Pavel. Sf. Apostol Pavel l-a iubit pe Sfântul Timotei și în epistolele sale l-a numit fiul său iubit, amintindu-și cu recunoștință de devotamentul și fidelitatea sa.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Sfântul Timotei și-a încheiat viața ca martir. Păgânii din Efes celebrau o sărbătoare în cinstea idolilor lor și obișnuiau să îi poarte prin oraș. Sf. Timotei, plin de iubire față de Dumnezeu, a încercat să oprească ceremonia, predicând adevărata credință în Hristos.

Păgânii s-au năpustit cu furie asupra sfântului apostol! L-au bătut, l-au târât pe jos. În cele din urmă, l-au ucis cu pietre. Martiriul Sfântului Timotei a avut loc în anul 93.

În secolul al IV-lea, sfintele moaște ale Sfântului Timotei au fost transferate la Constantinopol. Au fost așezate în biserica Sfinților Apostoli, lângă mormintele Sfântului Andrei și al Sfântului Luca. Biserica îl cinstește pe Sfântul Timotei ca fiind unul dintre Apostolii din cei șaptezeci.

Pe spatele crucii preotului sunt adesea inscripționate cuvintele Sf. Pavel către Sf. Timotei: „Fii o pildă pentru credincioși în vorbire și purtare, în dragoste, în credință, în curăție”

Troparul Sfântului Apostol Timotei

Glasul al 4-lea

Bunătatea învățându-te și întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conștiință, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; și credința păzind, aceeași cale ai săvârșit, Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.