Biserica ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei, în fiecare an, la data de 18 septembrie.

Este o sărbătoare importantă, întrucât, creștinii îi prăznuiesc în această zi și pe Sfintele Mucenițe Sofia și Irina, Sfânta Muceniță Ariadna din Frigia, precum și pe Sfântul Mucenic Castor din Alexandria. 

(CITEȘTE ȘI: Rugăciunea zilei de duminică. Rostește-o în această zi)

Cine a fost Sfântul Ierarh Eumenie

Sfântul Ierarh Eumenie, episcopul Gortinei, a viețuit în secolul al VI-lea. Eumenie a renunțat la averea sa pentru a o împărți săracilor și pentru a-l urma pe Iisus Hristos. Astfel, el a ajuns să devină călugăr.

Eumenie a lepădat o povară împărțindu-și întreaga avere celor săraci și nevoiași, iar de cea de-a doua prin postirile aspre. Se spune că acest sfânt s-a tămăduit mai întâi pe sine, iar mai apoi a început să îi tămăduiască și pe alții.

Pentru credința și viața sa curată, Sfântul Eumenie a fost ales Episcop al Bisericii din Gortina, în ostrovul Cretei. Pe acest sfânt, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni. Ajuns în Tebaida Egiptului, pe vreme de secetă, cu rugăciunile sale, pământul a primit ploaie îmbelșugată. Moaștele Sfântului Eumenie au fost trimise la locul său de naștere, la Raxos, în Creta, Grecia, unde se aflau și moaștele Sfințitului Mucenic Chiril.

Calendar ortodox, duminică, 18 Septembrie. Ce mare sărbătoare este astăzi
Arhivă

Troparul Sfântului Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei

„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Eumenie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre. Sfinte Părinte Eumenie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Având, Părinte Eumenie, pe Hristos, Care ascultă Dumnezeieștile tale rugăciuni, îmblânzește-L pe Dânsul, fericite, către cei ce cu dragoste te laudă pe tine. Din tinerețe, cuvioase, iubind smerirea cea pricinuitoare de înălțare, ai smerit pe șarpele cel trufaș și vădit te-ai îmbogățit cu daruri de tămăduiri. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Organ primitor al Duhului te-ai făcut, supunând sufletului cugetele trupului prin multe nevoințe; partea cea mai slabă ai silit-o a sluji celei mai bune. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Acum s-au împlinit proorociile cele pentru tine, Născătoare de Dumnezeu, Stăpână; căci pe Cel pe Care L-au vestit mai înainte glasurile proorocilor, L-ai încăput în pântecele tău, în două Firi, desăvârșit. Sfinte Părinte Eumenie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Din livezile cele cuvântătoare, ierarhe, ca o albină ai adunat mierea cea dulce și ai așezat-o în stupii inimii. Viața ta cea curată și cuvântul cel îndulcit cu sarea cea Dumnezeiască, Sfinte Eumenie, arată strălucirea darului, care era ascunsă în tine.

Fiind împodobit cu virtuți, te-ai înălțat pe scaune înalte; și te-ai făcut cunoscut a fi uns cu Dumnezeiescul Mir al Duhului și cu bunul miros al lui Hristos, ierarhe. Fecioară Marie, Cădelnița cea de aur, gonește întinăciunea patimilor mele și mă întărește pe mine, care mă clatin, de năvălirile vicleanului vrăjmaș. Întărește-ne pe noi întru Tine, Doamne, Cel Ce prin lemn ai omorât păcatul; și frica Ta sădește-o în inimile noastre, ale celor ce Te lăudăm pe Tine, Amin”.