Duminică, 17 aprilie 2022, creștinii sărbătoresc Floriile. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de Intrarea Domnului în Ierusalim.
Tot în această zi, în Biserica Ortodoxă se face și pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului. Acest sfânt a fost văr de al II-lea după mamă cu Mântuitorul Iisus Hristos. Conform Istoricului Eusebiu acesta a fost al doilea Episcop al Ierusalimului. După uciderea Sfântului Apostol Iacov în anul 62, Sfinții Apostoli l-au ales episcop al Ierusalimului.
Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor)
Cu doar o săptămână înainte de Paște, pe 17 aprilie 2022, ortodocșii sărbătoresc Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim, zi marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Sărbătoarea cade în aceeași zi cu Paștele catolic.
Floriile marchează intrarea în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Mai mult, sărbătoarea se mai numește și Duminica Patimilor.
Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină fără dată fixă și pică întotdeauna cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Credincioșii respectă tradițiile și obiceiurile acestei sărbători și se pregătesc cum se cuvinte de Sfintele Paști.
În ziua de Florii, credincioșii merg la Biserică. La sfârșitul slujbei, enoriașii pleacă acasă cu flori și salcie sfințite de preot. Ramurile de salcie se pun la icoane, uși și ferestre pentru a feri casa și familia de pericole.
Postul Mare se termină pe 23 aprilie, astfel că de Florii este dezlegare de pește, a doua din acest post. Cei care au ținut post se pot împărtăși în Duminica Floriilor. Din moș strămoș se zice că vor avea noroc, sănătate și vor ține departe necazurile dacă fac acest lucru.
Fiind o sărbătoare foarte importantă, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, credincioșii nu trebuie să muncească sau să facă treburi casnice.
Floriile reprezintă un prilej de sărbătoare pentru creștinii care poartă nume de flori. Aceștia își vor sărbători ziua onomastică pe 17 aprilie 2022.
Rugăciune de Florii
„Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa;
Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi au strigat Ţie: osana, apără ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”