Reclamă

Duminică, 16 octombrie, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Sfântul Mucenic Longhin Sutașul, Sfântul Cuvios Mal, Sfinții Mucenici Leontie, Dometie, Terentie si Domnin.

Cine a fost Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Sfântul Mucenic Longhin Sutasul a fost unul dintre membrii oștii conduse de Pontiu Pilat. El a primit păzirea crucii la Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, precum și paza Sfântului Mormânt după ce a fost depus.

La Mormântul lui Hristos s-au întâmplat mai multe minuni, iar Loghin Sutașul a mărturisit că el este fiul lui Dumnezeu.

Acolo s-au întâmplat minunile anunțate și în cărțile sfinte, pământul a început să se cutremure, cerul s-a întunecat, mormintele s-au deschis, iar pietrele s-au despicat.

„Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu.” (Matei 27: 54).

Doxologia

După ce au aflat iudeii de învierea lui Hristos, s-au dus la soldați pentru a-i mitui. Ei trebuiau să spună că trupul său a fost furat de către ucenici. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul nu și-a dorit să participe la această minciună și a lăsat atribuțiile deoparte. Centura militară a dat-o deoparte și s-a botezat împreună cu alți doi soldați.

Cei trei au plecat din Ierusalim și s-au dus în Capadocia. Rolul lui Longhin Sutașul era unul clar. A reușit să convertească mai mulți păgâni la creștinism și să-i aducă pe calea cea dreaptă, să creadă întru Dumnezeu.

Iudeii și-au dorit sa Mucenicul să fie ucis, iar Pontiu Pilat a trimis câțiva soldați să-l prindă și să-l decapiteze. Loghin și-a cunoscut sfârșitul și a ieșit în fața soldaților, unde i-a primit cu multă iubire și deschidere. Pe când soldații au adormit, el s-a rugat pentru ieșirea sufletului său.

De dimineață, cei ce-l păzeau au rămas uimiți să afle că trebuie să-l ucidă. Deși nu au vrut să-l omoare, Mucenicul le-a spus să-și ducă porunca până la capăt. După decapitare, i-au dus capul la Ierusalim ca să-l vadă Pilat.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro