Astăzi 14 august 2022 este prăznuit Sfântul Proroc Miheia care a slujit în Ierusalim și i-a adus pe creștini mai aproape de Iisus Hristos.

Cine a fost Prorocul Miheia

Sfântul Proroc Miheia a prorocit în același timp cu Ilie în perioada domniei lui Ahab și Isabela în Israel, iar Iosafat peste iudei, în Ierusalim. Regatul a fost împărțit în două. Astfel că o parte era despre învățăturile lui Iuda și a lui Veniamin având capitala la Ierusalim.  Partea cea dreaptă  era constituită din împărăția lui Israel Unde s-a născut și Miheia

Mihea alături de Ilie îi atrage atenția lui Ahab pentru că a îndepărtat populația de de Dumnezeu și a ales să se închine la idolii fără de viață.  conducătorul își dorea ca amintire să moară pentru a scăpa de criticile sale privind Funcția ta.  În această perioadă Ahab încheie o alianță cu Iosafat și împreună își doreau un război împotriva Asiriei pentru a recuceri Cetatea Ramot din Galaad.

Doxologia

Conducătorul a întrebat aproape 400 de proroci dacă va putea câștiga Războiul, dar ei fiind mincinoși nici, i-au răspuns afirmativ și că-l va lua ca rob pe regele Asiriei. Iosafat îi spune lui Ahab  că nici un proroc nu îi spus adevărul. Acesta nu voia să apelez la Miheia fiindcă mereu era certat de el. După puțin timp îl cheamă la el, dar răspunsul primit nu îl mulțumește. 

„Am văzut pe tot Israelul risipit prin munți, ca oile fără păstor.” În același timp, falșii profeți i-au spus: „Tu vei vedea împlinirea cuvintelor acestea în ziua aceea când vei fugi din odaie în odaie și din casă în casă, vrând să te ascunzi în casa ta de frica asirienilor!”.

Auzind acestea, regele este supărat și poruncește să să fie aruncată în temniță. El va fi hrănit doar cu pâine și apă până se va întoarce din război. Miheia i-a spus câteva cuvinte care s-au adeverit privind moartea sa. „Dacă te vei întoarce cu pace, apoi să știi că Domnul n-a grăit prin mine”. Ahab a murit în război, iar la tron a venit fiul său, Ohozia.