Prima duminică după Sfintele Paști este cunoscută drept „Duminica Tomii,” făcând referire la Apostolul Toma. Totodată, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește și pe Sfântul Proroc Ieremia. 

Când Iisus Hristos a înviat după 3 zile, El a arătat apostolilor, dar Toma nu a dat crezare ochilor săi. Atunci Mântuitorul l-a îndemnat să se apropie și să-i atingă rănile. În acel moment a exclamat „Domnul meu și Dumnezeul meu.” De la această faptă, Apostolul a rămas cu numele de Toma Necredinciosul.

În zone precum Banat sau Ardeal, gospodinele pun pachete cu mâncare pe ape curgătoare și merg la biserică cu bucate pentru a fi sfințite. Ele se pun în coșulețe și se dau drumul pe apă pentru a ajunge la cei plecați dintre noi. În acest fel, cei decedați vor scăpa de păcate cu ajutorul nostru. În această zi nu se face treabă în gospodărie și nici pe câmp. Nu se spală, coase sau calcă și nu se vorbește urât despre apropiați sau despre cei decedați.

Dexologia

Cine a fost Sfântul Proroc Ieremia

El a fost fiul lui Helchie, ales de Dumnezeu să îi fir proroc înainte de a se fi născut. Ieremia este dedicat lui Dumnezeu încă din adolescență și, prin vocea sa, Atotputernicul îi ceartă pe iudei că s-au amestecat cu păgânii și având alți idoli la care se închinau.

Prorocul Ieremia i-a anunțat pe regi Iudeii că pentru faptele rele comise de poporul lor, în Ierusalim va fi doar sânge și vor apărea dușmanii. Acesta a prorocit moartea regelui Iosia, robia lui Iehonia, care moare în exil, dar și jefuirea Ierusalimului. Poporul evreu a împrumutat zei de la alte popoare și s-au închinat la ei, aducând chiar jertfe umane. Ieremia a anunțat 70 de ani de robie sub stăpânire babiloniană. Ei au dărâmat zidurile cetății și au jefuit totul, lăsând numai ruine.

El a fost luat de evreii care au mers în Egipt și a împlinit multe minuni de care toți se bucurau. A vorbit despre moartea celor care l-au luat cu forța și la-u adus în Egipt și de cucerirea cetății de babilonieni. Pentru cele spuse, a fost ucis cu pietre.