Sărbătoare importantă în rândul creștinilor din România. Este sărbătorit Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

Calendar ortodox azi. Sfântul Ierarh Grigorie Teologul este prăznuit astăzi de biserică

Viața Sfântului Ierarh Grigorie Teologul

Sfântul Grigorie Teologul a trait în timpul împăratului Constanțiu (337 – 361), fiul împăratului Constantin cel Mare. Împreună cu Sfântul Vasile studiau la Atena. Viitorul împărat Iulian Apostatul a fost cel care a încercat să întoarcă Imperiul Roman de la creștinism la paganism, cu scopul de a declanșa noi persecuții împotriva creștinilor.

Sfântul s-a născut în Nazianz, o cetate din Capadocia. Acolo s-a întâlinit și pe bunul său prieten Sfântul Vasile cel Mare, cu care a avut o relație de prietenie destul de apropiată. A studiat la mai multe școli din Cezareea Palestinei, Alexandria. Mai târziu s-a mutat la Atena, unde și-a continuat studiul. După câțiva ani petrecuți în Atena, sfântul s-a întors în Nazianz. Tatăl său era preot, iar Sfântul Grigorie a fost botezat chiar de către acesta. S-a stins din viață în locul unde s-a născut, iar ultimii ani și i-a dedicat studiului și rugăciunii.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

arhivă

Cu evlavie ai învăţat că Duhul și Cuvântul sunt deopotrivă cu Tatăl, cu Bunătatea şi cu Împărăţia. Ai cunoscut că potrivirea şi unirea este cu fiinţa şi cu firea. Pentru aceasta bucurându-te ai strigat. Binecuvântat fie Domnul şi să-L preaînălțăm întru toţi vecii. De mărirea îngerească te-ai învrednicit.

Că ai strălucit lumii ca un înger, curăţindu-ţi cu grijă sufletul, trupul şi gândirea, pentru Sfânta Treime. Căreia acum cânţi, veselindu-te.

Deschizându-ţi gura, cu cuvântul lui Dumnezeu ai vărsat înţelepciune. Propovă­duitorul Luminii, cugetare Dumnezeiască lumii ai semănat.

Dogmele părinţilor ai întărit cu adevărat şi ca Apostolul Pavel te-ai arătat apărător al credinţei. Pentru aceasta şi cetăţean împreună cu îngerii eşti şi împreună vorbitor cu dânşii te-ai arătat.

Fericite de Dumnezeu cuvântătorule, Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.

Sfinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Cel ce eşti luminat cu Raza Luminii Celei Întreit Strălucitoare, care iese dintr-O Singură Dumnezeire, îndrumătorule în Sfintele Taine, Părinte Grigorie, pe cei ce cu credinţă te laudă pe tine izbăveşte-i şi cu teologia dogmelor tale la Lumină îi povăţuieşte. Îndrumător către o Stăpânie în Trei Feţe şi către Dumnezeirea Cea în Treime făcându-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai arătat, preafericite; iar acum cânţi bucurându-te: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Milostiv făcând pe Stăpânul cu rugăciunile tale, cere, părinte, iertare de greşeli, pentru cei ce prăznuim cu credinţă sfinţita şi marea prăznuire a pomenirii tale; întru care veselindu-ne, cântăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.