Calendra ortodox îi prăznuiește astăzi pe doi sfinți importanți. Este vorba despre Cuviosul Antipa de la Calapodești și Sfântul Grigorie al Nisei. Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește astăzi.
Ziua de astăzi este marcată cu cruce neagră în calendar. Sfinții sunt sărbătoriți în fiecare an, pe data de 10 ianuarie.
1. Calendar ortodox astăxi, 10 ianuarie 2022
Biserica îi prăznuiește pe Cuviosul Antipa de la Calapodești și pe Sfântul Grigorie al Nisei.
Cuviosul Antipa de la Calapodești a fost român. Nu este foarte cunoscut în rândul credincioșilor de la noi din țară, dar este sărbătorit mai mult de ruși și de greci. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinților abia în anul 1992, potrivit crestinortodox.ro
La vârsta de 20 de ani, sfântul a devenit credincios și a urmat calea cea sfântă. Doi ani de zile din viața sa i-a petrecut în Muntele Athos, iar apoi s-a mutat la schitul Lacu, unde a rămas pentru 15 ani. În anul 1860 a revenit în Moldova, unde a murit în anul 1882, pe data de 10 ianuarie.
Sfântul Grigorie al Nisei a fost unul dintre cele mai credincioase persoane. Deținea foarte multe informații despre ceea ce înseamnă credință.
2.Rugăciune către Cuviosul Antipa de la Calapodești
Povăţuitor preaînţelept al călugărilor şi înger pământesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Antipa, înfrânându-ţi trupul cu nepătimirea şi luminând inimile credincioşilor cu strălucirea virtuţilor tale. Pentru aceasta te-ai făcut locaş preacinstit al Sfântului Duh şi în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.
Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam. O, Sfinte Părinte Antipa, mult lăudatule, asemenea mult minunaţilor bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; şi acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povăţuiască pe calea îngerească.
3. Canon de rugăciune către Sfântul Grigorie al Nisei
Troparul Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nissei, glasul al 4-lea:
Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră.
Cântarea 1, glasul al 5-lea. Irmos: Pe cal şi pe călăreţ…
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Adâncul înţelepciunii fiind, Vistierie a cunoştinţei şi a desăvârşitei bunătăţi, Hristoase, dă-mi a lăuda cu cântări pe Sfântul Grigorie, luminătorul Slăvitei Tale Biserici.
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Părinte Grigorie, podoabă a învăţătorilor, primeşte lauda cea neputincioasă, care se aduce din dragoste pomenirii tale; întru care fă-ne nouă binevoitor pe Domnul Hristos.
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu cuvânt călăuzitor în Taine, îndestulat şi înţelept, cinstita Biserică ai învăţat-o a teologhisi o Unire Întreită în număr şi o Treime de Un Scaun şi o Cinste, Sfinte Părinte Grigorie.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Numai credinţa, iar nu dovedirea, să întâmpine minunile tale, cele mai presus de minte, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că ai născut pe Dumnezeu Cuvântul, pe Cel Necuprins cu gândul, Îmbrăcat în Trup omenesc.