În această zi sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina.

Sfânta Iustina care era din Damasc, a trăit în feciorie de dragul domnului nostru Iisus Hristos. Sfântul Ciprian, care era din Antiohia, a început ca inițiat al magiei și închinător al demonilor. Un tânăr care fusese îndrăgostit de frumusețea Iustinei l-a angajat pe Sântul Ciprian să îl poată ajuta să o atragă și să-l iubească.

Când Sfântul Ciprian a folosit toate uneltele demonice pe care le cunoștea și nu reușise, fiind respins de puterea lui Iisus Hristos pe care Sfânta Iustina l-a invocat, a înțeles slăbiciunea demonilor și a ajuns să cunoască adevărul. Eliberat de demoni, a venit la Iisus Hristos și și-a ars toate cărțile de magie, a fost botezat, iar mai târziu a urcat pe tronul episcopal în țara sa. Mai târziu, el și Sfânta Iustina au fost arestați de contele de Damasc și, după ce au îndurat multe chinuri din mâna lui, au fost trimiși în cele din urmă la Dioclețian în Nicomedia, unde au fost decapitați în jurul anului 304.

Sursa: Ziarul Lumina

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian

 Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Ciprian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian şi al Sfintei Muceniţe Iustina, fecioara

 Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.De la meşteşugul vrăjitoresc întorcâdu-te, de Dumnezeu înţelepţite, la Dumnezeiasca Cunoştinţă, te-ai arătat lumii doctor preaînţelept, tămăduiri dăruind celor ce te cinstesc pe tine, Sfinţite Mucenice Ciprian şi pe Sfântă Muceniţă Iustina; cu care roagă-te Iubitorului de oameni, Stăpânului, să mântuiască sufletele noastre.

Distribuie

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.