Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe data de 28 ianuarie pe Sfinţii Efrem Sirul, Paladie şi Iacob. 

Cine au fost sfinţii prăznuiţi astăzi

Sfântul Cuvios Efrem Sirul s-a n[scut ]n cetatea Nisibe din Mesopotamia, care pe atunci era sub conducere romană. Despre acest sfânt se spune că provine din părinţi păgâni. Face cunoștință cu învățătura creștină prin intermediul episcopului din Nisibe, cel care îl botează la vârsta de 18 ani. Sursele bisericești spun că acesta este cel care l-a ajutat pe conducătorul să readucă în prim plan morala creștină. La un moment dat, au loc persecuții iar Sfântul Efrem este nevoit să fugă, alături de alți localnici. La Edessa petrece 10 ani, acolo unde este cunoscut pentru faptele sale bune.

,,Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)

Și după rugăciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarăși în trei stări, cu 12 închinăciuni:

Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune)
Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune)

Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune)

Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)
Și pe urmă, iarăși rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toată, cu două închinăciuni, și la sfârșit cu o metanie mare: Doamne și Stăpânul vieții mele…”

Pixabay.com

Un alt sfânt prăznuit astăzi este Cuviosul Paladie. Acesta s-a născut în 363, în Asia și este cunoscut pentru faptul că a rămas credincios lui Dumnezeu în vremurile în care creștinismul nu era permis.

„Miluieşte-mă Dumnezeule după mare mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale şterge fărădelegea mea…” (Ps. 50, 1) şi l-a îndemnat la pocăinţă.