Sfânta zi de joi din Săptămâna Patimilor este prăznuită astăzi, 21 aprilie. Totodată, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Ianuarie care a murit în chinuri cumplite din cauza credinței sale.
Astăzi, fiind Joia cea Mare din Săptămâna Patimilor se prăznuiesc patru momente importante, ce sunt amintite în cadrul slujbelor din lăcașele de cult, Spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, Rugăciunea cea mai presus de fire și vânzarea Domnului de către Iuda. Se citesc cele 12 Evanghelii, iar Sfânta Cruce se scoate din altar.
Se sfințește mirul, uleiul care se este folosit la Taina Mirungerii, sfințirea altarului și a bisericii, sfințirea antemiselor. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Mucenic Ianuarie, care, după moartea sa, multe minuni au avut loc la moaștele sale.
Sfântul Mucenic Ianuarie
Sfântul Mucenic Ianuarie a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian care îi supuneau pe toți creștinii la persecuții. Mucenicul a fost adus în fața împăratului, care, a încercat să-i doboare credința cu diverse promisiuni, dar nu a reușit. Pentru refuzul său de a renunța la creștinismul său, este aruncat într-un cuptor încins, dar Dumnezeu îl salvează, stingând focul.
Acesta este acuzat de vrăjitorie fiind iese neatins de flăcări din cuptor, iar, pentru această faptă se dă ordin să fie legat și bătut. Printre cei care vedeau chinurile la care era supus Mucenicul se află și Faust diaconul și Desiderie citețul, care erau îndurerați de chinurile lui Ianuarie. Mai mulți creștini au anunțat că se închină lui Dumnezeu și au fost trimiși în temniță alături de Mucenic.
În temniță se întâlnesc cu mai mulți diaconi și ajung toți să fie aruncați animalelor pentru a fi mâncați. Încă o minune are loc, iar Dumnezeu îi salvează pe aceștia și închide gura fiarelor. După ce a văzut Guvernatorul faptele, poruncește să fie tăiați cu sabia. La moaștele Sfântului Ianuarie au avut loc multe minuni, precum învierea unui copil abia născut al unei văduve.