Reclamă

Sfântul Grigorie, episcop de Nissa, a fost fratele mai mic al Sfântului Vasile cel Mare . Nașterea și creșterea sa au avut loc într-o perioadă în care disputele ariene erau la apogeu.

După ce a primit o educație aleasă, a fost la un moment dat profesor de retorică. În anul 372, a fost recunoscut de Sfântul Vasile cel Mare ca episcop al orașului Nissa din Capadocia.

Sfântul Grigorie. Viața

Sfântul Grigorie a fost un apărător înfocat al Ortodoxiei. A luptat împotriva ereziei ariene împreună cu fratele său, Sfântul Vasile. Grigore a fost persecutat de arieni, de către care a fost acuzat pe nedrept de folosirea necorespunzătoare a bunurilor bisericești.

Sursa: Ziarul Lumina

În anul 381, Sfântul Grigorie a fost una dintre figurile principale ale celui de-al doilea Sinod Ecumenic, convocat la Constantinopol împotriva ereziei lui Macedonie, care învăța în mod incorect despre Duhul Sfânt. La acest Conciliu, la inițiativa Sfântului Grigorie, a fost completat Simbolul de credință de la Niceea (Crezul).

Sfântul Grigorie de Nyssa a fost un apărător înflăcărat al dogmelor ortodoxe și un învățător zelos al turmei sale, un tată bun și plin de compasiune pentru copiii săi duhovnicești și un mijlocitor al acestora în fața instanțelor. S-a distins prin mărinimia, răbdarea și dragostea sa pentru pace.

Ajuns la bătrânețe, Sfântul Grigorie de Nissa a murit la scurt timp după Conciliul de la Constantinopol. Împreună cu Sfinții Vasile cel Mare și Grigorie Teologul, Sfântul Grigorie de Nissa a avut o influență semnificativă asupra vieții Bisericii din vremea sa.

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nissei

Glasul al 4-lea

Dumnezeul părinților noștri Care faci pururea cu noi după blândețile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viața noastră.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nissei

Glasul al 2-lea 

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Insuflatul de Dumnezeu ierarh al Bisericii și cinstitul scriitor de cântări al înțelepciunii, mintea cea priveghetoare a Nissei, Sfântul Grigorie, dănțuind și desfătându-se cu îngerii întru Dumnezeiasca Lumină, se roagă neîncetat pentru noi toți.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro