Cale Lactee este plină de foarte multe mistere, oamenii de știință încearcă să observe prin multe mijloace modul în care este constituită galaxia din care facem parte. Cu toate acestea există destul dificultăți de înlăturat. Cercetătorii au de înfruntat un gaz gros care blochează observațiile asupra nucleului galactic. Galaxiile îndepărtate nu întrunesc această caracteristică de fiecare dată. Este mult mai facil de analizat o galaxie îndepărtată decât a noastră.
Pentru a putea studia mai bine Centrul galactic (GC) al Căii Lactee și mediul interstelar (ISM), un grup de astronomi a folosit un telescop denumit Wisconsin H-Alpha Mapper (WHAM) pentru a privi în centrul galaxiei noastre. Echipa s-a oprit asupra a două aspecte ale galaxiei noastre. Au fost interesați de aceste sfere despre care au aflat că sunt explozii masive de gaz care emană din centrul galactic. Sfere poartă denumirea de Bule Fermi.
Calea Lactee și Bulele Fermi
Poartă această denumire pentru că au fost descoperite în 2012 cu ajutorul telescopului Fermi Gamma-Ray Space. Sferele de gaz sunt enorme, se extind la aproximativ 50.000 de ani-lumină de limita Căii Lactee. Se deplasează cu o viteză de milioane de kilometri pe oră. Indiferent de fenomenul care s-a produs în interiorul nucleului Căii Lactee care a dus la apariția acestor bule, a avut loc cu milioane de ani în urmă.
Există cercetători a căror opinie cu privire la apariția bulelor fermi din cadrul nucleului Căii Lactee, o leagă de Sagittarius A. Aceasta este o gaură neagră supermasivă din centrul glaxiei noastre. Aceasta a atras un nor imens de hidrogen în formă lichidă, pe discul său de acreție. O explozie imensă de energie poate fi produsă cu ușurință. Echipa de astronomi a menționat faptul că că WHAM poate ajuta mai departe în descoperirea motivului apariției Bulelor Fermi. Este foarte probabil ca, într-un moment anume, să fie accesibilă informația despre întâmplarea din urmă cu milioane de ani în centrul Căii Lactee și cum s-au format aceste bule uriașe.