De la 1 septembrie 2024, pensionarii din România vor avea un motiv în plus de bucurie. O schimbare majoră în calculul pensiilor promite o creștere semnificativă a veniturilor lunare pentru mulți dintre seniorii țării.

Descoperă Cum Îți Cresc Pensiile – O Schimbare Majoră din Septembrie 2024!

Președintele Casei Naționale de Pensii a adus vești bune: pensiile vor fi recalculare și majorate. Aceasta urmează după o primă majorare de 13,8% la începutul anului. Prin urmare, fiecare pensionar va beneficia de o creștere consistentă a pensiei, în funcție de punctele acumulate de-a lungul anilor de muncă. Această veste este o gură de aer proaspăt pentru mulți, mai ales în contextul economic actual. Este important de știut că aceste modificări vin în urma noii Legi a pensiilor, menite să reflecte mai bine contribuțiile fiecărui cetățean la sistemul de pensii de-a lungul vieții sale active.

 

Calculează-ți Singur Pensiile – Exemplul Care Te Lămurește!

Acum, să ne concentrăm pe partea practică: cum îți poți calcula singur pensia mărită? Președintele Casei Naționale de Pensii a explicat metoda, oferind un exemplu clar. Să zicem că ești un fost lăcătuș cu un stagiu de muncă de 36 de ani, o lună și 26 de zile. În calcul intră și alte perioade, cum ar fi stagiul militar, studiile superioare și perioadele de șomaj, considerate perioade asimilate. În exemplul nostru, lăcătușul a acumulat 40 de puncte de contributivitate, plus puncte de stabilitate. Pentru fiecare an peste 35 de ani de muncă, se adaugă câte un punct de stabilitate. În cazul nostru, lăcătușul primește un punct suplimentar de stabilitate, totalizând 41 de puncte. Aceste puncte sunt esențiale în calculul pensiei, care se face prin înmulțirea lor cu valoarea punctului de referință, stabilit la 81 de lei din septembrie 2024. Prin această metodă, fiecare pensionar își poate estima cu ușurință valoarea pensiei mărite, făcând calculele pe baza propriilor contribuții și a punctelor acumulate.

 

Creșterea Pensiilor în Cifre – Ce Înseamnă pentru Tine?

Să privim acum mai îndeaproape ce înseamnă aceste schimbări în termeni financiari. Luând exemplul lăcătușului nostru cu 41 de puncte de contributivitate și stabilitate, și înmulțind aceste puncte cu valoarea punctului de referință de 81 lei, ajungem la o pensie mărită de 4.024 de lei începând cu septembrie 2024. Comparativ cu pensia actuală de 2.634 de lei, aceasta reprezintă o creștere impresionantă de 65%! Astfel, pensionarii vor simți o îmbunătățire substanțială a nivelului lor de trai. Este important de reținut că această creștere a veniturilor vine ca un ajutor binevenit, în special în contextul economic actual, oferind mai multă siguranță și confort seniorilor. Această recalculare a pensiilor reprezintă un pas important în asigurarea unei vieți mai bune pentru pensionarii din România, răsplătindu-i pentru anii de muncă și contribuție la societate.