Reclamă

Experiențele pozitive asociate cu călătoriile, precum interacțiunile sociale, stimularea mentală, activitatea fizică și alimentația sănătoasă, pot întârzia procesul de îmbătrânire. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan din Australia, conform publicației The Washington Post.

Studiul sugerează că eliminarea stresului și îmbunătățirea sănătății mintale pot fi efectele firești ale călătoriilor datorită peisajelor naturale, mediilor noi și conexiunii cu alte persoane sau chiar animale. Cercetătorul principal al studiului, Fangli Hu, a declarat că „turismul nu înseamnă doar agrement și recreere”, fiind și un contribuitor important la sănătatea individuală și publică.

Cercetătorii au observat că multe dintre practicile de viață recomandate de experții în sănătate, precum aprecierea naturii, mersul pe jos și mesele sănătoase sunt parte integrantă a experiențelor de călătorie. Imersia într-o destinație nouă poate încetini procesul de îmbătrânire, adăugând că „mediile, în special peisajele frumoase precum pădurile sau plajele, ne pot ajuta să reducem stresul și să ne stimulăm bunăstarea mentală și să promovăm activitatea fizică”.

Chiar dacă studiul nu recomandă o dietă anume, alte cercetări sugerează beneficiile dietei mediteraneene pentru longevitate, demonstrând efectele pozitive asupra sănătății pe termen lung.

Conform studiului, beneficiile călătoriilor în încetinirea procesului de îmbătrânire nu se limitează doar la populațiile în formă. Ele pot aduce avantaje și persoanelor cu o stare de sănătate mai puțin optimă, oferind o abordare non-farmacologică pentru îmbunătățirea calității vieții. Totuși, studiul avertizează că turismul poate genera și experiențe negative, care să aibă efecte adverse asupra sănătății, subliniind necesitatea menținerii unui echilibru în acest sens.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro