La Aeroportul Chișinău, câinii de urmă au depus eforturi intense în ultimele luni pentru a descoperi sume mari de bani, suspectate a fi legate de implicarea Rusiei în politica din Moldova, conform unei relatări BBC. Această acțiune vine pe fondul alegerilor prezidențiale și al unui referendum privind aderarea la UE, desfășurate astăzi în Republica Moldova.
Ami, un retriever experimentat, verifică atent fiecare valiză de pe banda de bagaje, oprindu-se la detectarea sumelor mari de bani. În luna mai, Ami a indicat frecvent astfel de cazuri, moment în care ofițerii vamali au început să descopere sume semnificative de bani la pasagerii venind din Rusia prin zboruri de conexiune.
„Aproape toți aveau bani: 2.000, 3.000, 7.000 de euro,” a declarat șeful vămilor de la Aeroportul Chișinău, Ruslan Alexandrov. Sumele nu erau ilegale decât în contextul suspiciunilor privind scopul lor, deoarece erau transportate pe rute și în moduri atipice, ca Moscova-Istanbul-Chișinău și Moscova-Erevan-Chișinău.
În acest context, autoritățile moldovene au confiscat bani suspectați ca parte a unei presupuse operațiuni de influențare politică, coordonată de Ilan Shor, un oligarh fugit din Moldova, în prezent rezident în Rusia. Conform procurorului-șef anticorupție din Moldova, Veronica Dragalin, aceste fonduri ar fi fost utilizate pentru a influența alegătorii moldoveni prin diferite scheme.
O cercetare realizată de echipa sa indică faptul că plățile către votanți ar fi fost canalizate prin intermediul unei bănci ruse sancționate, PSB. Viorel Cernăuțeanu, șeful poliției, a confirmat că s-au transferat milioane pentru alegeri, fiind urmărite prin deschiderea de conturi bancare cu date personale ale cetățenilor.
Distribuirea de bani pentru influențarea voturilor este ilegală, atrăgând penalizări semnificative. Anchetatorii nu pot determina sursa exactă a unor astfel de fonduri, dar se crede că ar implica fonduri de stat ruse și bani privați.
În acest context tensionat de alegeri prezidențiale și referendar european, autoritățile moldovenești caută să securizeze procesul electoral și să îl protejeze de implicări externe neautorizate. Aceste evenimente sunt atent monitorizate de comunitatea internațională, pe fondul tensiunilor crescute între Est și Vest în politică.