Reclamă
Reclamă

Un câine-robot cu șase picioare, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, ar putea intra în producția de serie, după cum informează echipa de cercetare și dezvoltare din Shanghai. Acest ‘câine-ghid’ robot, produs în China, ar putea ajuta într-o zi nevăzătorii să trăiască mai independent.

Câinele robot, care este în prezent testat pe teren, poate naviga în mediul său fizic prin intermediul camerelor și senzorilor, recunoscând inclusiv semafoarele, o abilitate pe care câinii-ghizi tradiționali nu o au. De asemenea, recunoaște semnele de circulație și înțelege instrucțiunile verbale, conform informațiilor oferite de Reuters.

Aparatul, de mărimea unui buldog englez, dar puțin mai lat, poate comunica prin ascultare și vorbire cu un operator cu deficiențe de vedere, datorită tehnologiei bazate pe inteligență artificială care integrează recunoașterea vocii, planificarea traseului și identificarea semafoarelor. Acesta are șase picioare, ceea ce, potrivit cercetătorilor, îi conferă o stabilitate maximă. ‘Când trei picioare sunt ridicate, rămân tot trei picioare … ca trepiedul unui aparat foto. Este forma cea mai stabilă’, a declarat profesorul Gao Feng, șeful echipei de cercetare de la Școala de inginerie mecanică a Universității Jiao Tong din Shanghai.

Reclamă

Soții Li Fei, 41 de ani, și Zhu Sibin, 42 de ani, sunt printre persoanele cu deficiențe de vedere care ajută echipa Universității Jiao Tong să testeze robotul folosind comenzi în limba chineză. Li este complet orb, iar Zhu vede doar puțin, folosind în mod normal un baston care îl ajută să se deplaseze.

‘Dacă acest câine-ghid robotizat ajunge pe piață și îl pot folosi, cel puțin ar putea rezolva unele dintre problemele mele de deplasare’, a spus Li. ‘De exemplu, dacă vreau să merg la serviciu, la spital sau la supermarket (acum) nu pot ieși singur și trebuie să fiu însoțit de familia mea sau de voluntari. Așa, m-ar însoți el’, a adăugat acesta.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro