Reclamă

În familia ta a apărut un nou membru și anume un pui de pisică, iar de curând ai observat că îi lipsește un dinte și nu știi ce să faci? Nu te panica! Este cât se poate de normal. Pisicile au dinți de lapte, asemenea bebelușilor, pe care îi pierd până la vârsta de 3-4 luni.

Dinții de lapte ai pisicilor vor fi înlocuiți la un moment dat cu dentiția adultă formată din cei 30 de dinți permanenți. Aceștia joacă un rol extrem de important în viața pisicilor, având în vedere că sunt vânători din fire. Vei afla în rândurile ce urmează câți dinți au pisoii, care sunt simptomele dinaintea pierderii dinților de lapte, dar și ce poți face pentru a te asigura că pisicii tale îi cresc corect dinții.

Câți dinți are un pui de pisică?

Dentiția de lapte la pisoi este formată din 26 de dinți, după cum urmează:

  • 6 incisivi pe maxilar și 6 pe mandibulă. Aceștia apar la vârsta de 2-3 săptămâni;
  • 2 incisivi pe maxilar și 2 pe mandibulă. Ei apar la vârsta de 3-4 săptămâni;
  • 6 premolari pe maxilar și 4 pe mandibulă, la vârsta de 5-6 săptămâni.

Molarii lipsesc în cadrul dentiției de lapte. Ei apar mai târziu, atunci când pisicul tău va avea cei 30 de dinți permanenți. Este important ca dinții permanenți să crească corect, căci în caz contrat, dantura va fi strâmbă, favorizând retenția alimentelor între dinți și a plăcii bacteriene pe suprafața acestora. În final, toate aceste vor da naștere tartrului. Vizitează un cabinet veterinar din Suceava, așa cum este Nord Vet, pentru a te asigura că dinții pisicii tale se dezvoltă normal.

Cum îți dai seama că începe înlocuirea dinților la pisica ta?

Înainte de a începe să își piardă dinții de lapte, pisica ta va deveni puțin mai ciudată, dacă putem spune așa. Există o serie de simptome pe care le va prezenta pisica ta înainte de a începe înlocuirea dinților. Iată despre ce este vorba:

  • refuză să mănânce

Atunci când dinții de lapte sunt înlocuiți cu cei definitivi, gingia va deveni sensibilă, iar gingivita se poate instala destul de ușor. Asta înseamnă că durerea poate determina puiul de pisica să nu mai mănânce.

  • începi să găsești dinți de pisică prin casă

De cele mai multe ori, pisoii își înghit dinții în timpul mesei. S-ar putea ca tu să nu observi că pisicii tale îi lipsesc dinți până când nu găsești unul prin casă sau prin curte. Atunci când îl găsești, este clar că procesul de înlocuire dentară a început și că trebuie să îți supraveghezi cu mai multă atenție pisică.

  • începe să muște și să roadă tot ce prinde

La fel ca și în cazul copiilor, schimbarea dinților produce modificări la nivelul gingiei, modificări ce pot duce la apariția durerii, mâncărimii și inflamației. Așadar, pentru a scăpa de dureri și mâncărimi, pisicul va începe să roadă aproape orice îi stă în cale. Este ceva normal, însă dacă acest obicei persistă și este însoțit de mieunat și de o durere vizibilă, adresează-te personalului Nord Vet, clinică veterinară din Suceava.

  • devine iritat și supărat

Schimbarea dinților poate fi o perioadă extrem de supărătoare pentru pisoiul tău. S-ar putea ca acesta să nu aibă chef de joacă ca înainte și să devină vizibil iritat atunci când dorești să interacționezi cu el.

  • apar sângerări

Sângerările nu sunt obligatorii, însă pot apărea atunci când vârfurile ascuțite ale dinților încep să înțepe mucoasa gingivală. De asemenea, sângerările pot apărea și atunci când dinții de lapte sunt fixați foarte bine și cad brusc.

Când apar dinții permanenți la pisici?

Dinții permanenți apar progresiv și sunt 30 în total. Iată ordinea apariției:

  • 6 incisivi pe maxilar și 6 pe mandibulă, la vârsta de 2-4 luni;
  • 2 canini pe maxilar și 2 pe mandibulă. Aceștia apar la vârsta de 4-6 luni;
  • 6 premolari pe maxilar și 4 pe mandibulă, la vârsta de 5-6 luni;
  • 2 molari pe maxilar și 2 pe mandibulă. Aceștia apar în jurul vârstei de 6 luni.

Ai întrebări cu privire la înlocuirea dinților la pisici? Nu ezita să i le adresezi medicului veterinar! Dacă ești din Suceava, te poți prezența oricând la Nord Vet, clinică veterinară, pentru a te asigura că înlocuirea se desfășoară corect!


Reclamă

Share.

Sunt un jurnalist cu o viziune clară și un stil unic. Fiecare poveste pe care o spun reflectă tenacitatea și curiozitatea mea. Renumele meu crește odată cu dezvăluirile curajoase și analizele pătrunzătoare. Chiar și în zgomotul mediatic, vocea mea se distinge și promite inovație.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro