Reclamă
Reclamă

Regimurile militare aflate la putere în Burkina Faso, Mali şi Niger au creat o confederaţie între cele trei state, la un summit fără precedent în capitala Nigerului, Niamey, relatează AFP.

Summitul a reunit preşedinţii Alianţei Statelor din Sahel (AES) – o organizaţie înfiinţată în septembrie 2023, din care fac parte Mali, Burkina Faso şi Nigerul. Militarii au preluat puterea în aceste state prin lovituri de stat în perioada 2020-2023, iar violenţele jihadiste sunt recurente.

Această alianţă a devenit sâmbătă o confederaţie de 72 de milioane de locuitori, în vederea „depăşirii unei etape către o integrare mai aprofundată între state”, conform comunicatului final al summitului.

Reclamă

În luna ianuarie, cele trei ţări şi-au anunţat retragerea din Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (CEDEAO). Sâmbătă, în deschiderea summitului, șeful regimului militar nigerian, generalul Abdourahamane Tiani, a declarat că popoarele celor trei ţări au „întors irevocabil spatele CEDEAO”.

Generalul Tiani a spus această declarație în faţa omologilor săi din Burkina Faso și Mali, căpitanul Ibrahim Traore și colonelul Assimi Goïta. Îmbrăcaţi în uniforme militare, cei trei lideri s-au dus apoi la Centrul de Conferinţe din Niamey, unde summitul s-a desfăşurat în condiţii de securitate sporită.

Generalul Tiani a declarat că AES trebuie să fie o „alternativă la orice grupare regională falsă prin construirea unei comunităţi suverane a popoarelor, o comunitate care să se distanțeze de puterile străine din regiune”.

Relațiile între AES și CEDEAO s-au deteriorat după lovitura de stat din 26 iulie 2023, când Tiani a preluat puterea. CEDEAO a impus sancţiuni economice dure Nigerului şi a ameninţat cu o intervenţie militară pentru a readuce la putere preşedintele Mohamed Bazoum. Sancţiunile au fost ridicate în februarie, dar relaţiile rămân reci, în ciuda apelurilor pentru reluarea dialogului.

CEDEAO se întruneşte duminică la Abuja, Nigeria, unde problema relaţiilor cu AES este pe agendă. Generalul Tiani a acuzat CEDEAO că „a strălucit prin lipsa de implicare în lupta împotriva terorismului”. Căpitanul Traore a afirmat că Africa continuă „să sufere din cauza imperialiştilor”, iar Assimi Goïta a dat asigurări că armatele celor trei ţări „operează în totală complementaritate împotriva atacurilor teroriste”.

În martie, Mali, Burkina Faso şi Nigerul au anunţat înfiinţarea unei forţe comune antijihadiste. Aceasta, împreună cu noua Confederație, urmăreşte să promoveze cooperarea în sectoare strategice precum agricultura, apa, energia și transporturile. Confederația va înfiinţa, de asemenea, o Bancă de Investiţii a AES. Problema monedei comune și a unei eventuale renunțări la francul CFA nu a fost discutată.

Organizaţia Reporters Sans Frontières (RSF) a atras atenţia că acest summit intervine „într-un context dificil pentru presă” în ţările AES, unde mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi în ultimele luni.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro