Reclamă
Reclamă

În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită. Cei care au grijă de nepoți beneficiază de concedii plătite din partea statului sau indemnizații lunare.

În Suedia, bunicii au devenit, în această săptămână, eligibili pentru concediu parental plătit. Acest lucru se va întâmpla atunci când vor avea grijă de nepoții lor, pe o perioadă de până la trei luni din primul an de viață al nepotului.

De asemenea, în Polonia, bunicii pot fi plătiți pentru îngrijirea copiilor. Mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate vor primi beneficii de la stat în valoare de 120 de euro pe lună. Banii sunt alocați prin programul ‘plăți pentru bunici’, deoarece bunicile sunt adesea cele care au grijă de copii în timp ce mamele muncesc.

Reclamă

Într-un alt oraș din Portugalia, bunicii beneficiază de concediu cu plată pentru nașterea primului nepot.

Și în Irlanda au existat discuții legate de acordarea unui grant din partea Guvernului pentru bunici. A fost pomenită o sumă de circa 1.000 de euro pentru bunicii care stau mai mult de 10 ore cu copiii pe săptămână.

Recapitulând, în Suedia și Polonia, bunicii care îngrijesc nepoți pot beneficia de concedii plătite sau de indemnizații lunare, iar în Portugalia există măsuri similare cu concediu plătit pentru nașterea primului nepot. În Irlanda, se discută acordarea unui grant pentru bunicii care petrec peste 10 ore pe săptămână cu nepoții lor.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro