Bundestag, camera inferioară a parlamentului german, a aprobat joi un proiect de lege care urmărește protejarea Curții Constituționale, instanța supremă a țării, de influențe politice. Acest demers este un răspuns la preocupările legate de posibilele încercări ale partidelor de extremă dreapta de a slăbi independența acestei instanțe.
Proiectul de lege a fost adoptat rapid de deputați, în contextul alegerilor anticipate programate pentru februarie, după căderea guvernului condus de Olaf Scholz. Reforma vine pe fondul inițiativelor similare din Ungaria și Polonia, care au provocat îngrijorări în rândul partenerilor din Uniunea Europeană.
Noua lege consacră formal structura Curții Constituționale în legea fundamentală a Germaniei, incluzând aspecte precum componența instanței cu 16 judecători, un mandat de 12 ani și o vârstă de pensionare de 68 de ani. Orice modificare ulterioară va necesita aprobarea unei majorități de două treimi în ambele camere ale legislativului, înlocuind actuala cerință de majoritate simplă.
Totodată, proiectul introduce un mecanism de selecție a judecătorilor Curții în cazul unui impas parlamentar în procesul de numire. Acest proiect de lege a fost susținut de către Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii, Partidul Liberal Democrat (FDP) și Uniunea Creștin Democrată (CDU, conservator), alături de formațiunea-soră din Bavaria, Uniunea Creștin-Socială (CSU).
Partidul de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), care se situează a doua în sondajele de opinie privind preferințele electorale ale germanilor, s-a opus acestor măsuri.
Camera superioară a parlamentului german, Bundesrat, ar putea să examineze această reformă vineri.