Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini, fiind marcată în calendarul religios ca ziua în care Sfântul Arhanghel Mihail i s-a arătat Sfintei Fecioare și i-a dat vestea nașterii lui Iisus.

De-a lungul timpului, această sărbătoare a dat naștere unei serii de datini și obiceiuri, în special în cultura populară. 

Potrivit tradiției populare, în ziua Bunei Vestiri, oamenii nu ar trebui să se certe. Cei care se ceartă comit un pare păcat. Se crede că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul. În plus, în această zi se fac și previziuni meteorologice, iar oamenii cred că vremea de Buna Vestire va fi aceeași cu cea de Paște. 

Buna Vestire: Tradiții și obiceiuri

Conform tradiției românești, Buna Vestire este cunoscută și sub numele de Ziua Cucului. Se spune că în această zi, cucul va cânta pentru prima dată, fiind un vestitor important în viața omului.  

Este considerat un semn bun dacă cucul este așteptat cu veselie și cu stomacul plin, iar buzunarele sunt pline de bani, pentru că acestea ar putea aduce noroc și bunăstare în anul următor. În schimb, dacă cucul este auzit cântând când oamenii sunt triști sau cu stomacul gol, se crede că va fi un an dificil. 

Buna Vestire 2023 | Tradiții și obiceiuri: Cei care fac acest lucru vor avea un an dificil

Gospodinele nu au voie să pună ouă sub cloșcă

Pe de altă parte, în ziua Bunei Vestiri, gospodinele nu au voie să pună ouă sub cloșcă, deoarece se spune că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare. În plus, în această zi, oamenii tămâie spațiul și ard cârpe pentru a alunga șerpii, insectele și omizile din livezi și din jurul gospodăriilor. 

În unele regiuni, se produc zgomote puternice pentru a speria forțele malefice, prin tragerea unui clopoțel legat de picior. Totodată, în grădini și livezi se aprind focuri, iar straiele și țesăturile sunt scoase din lăzi pentru a fi aerisite.