Buna Vestire este o sărbătoare creștină încredințată Fecioarei Maria și se sărbătorește în fiecare an, pe 25 martie. Popular, este denumită „Ziua Cucului”. Asta pentru că azi va cânta pentru prima dată, cucul, semnificând un important vestitor în viața oamenilor.
Și pentru că fiecare sărbătoare este legată de tradiții și obiceiuri vechi, Buna vestire presupune o mulțime de tradiții dedicate in special fetelor nemăritate. Iată ce trebuie să facă acestea pentru a afla cine le este ursitul și când se vor mărita.
Tradiții dedicate fetelor nemăritate de Buna Vestire
Potrivit tradiției, pe vremuri, în mediul rural, fetele aflau cine le este ursitul și când se vor mărita. În ziua Bunei Vestiri, atât băieții cât și fetele îl întrebau pe cuc când va avea loc căsătoria lor. Astfel, aceștia trebuiau să rostească următoarele cuvinte: „Cucule voinicule, câți ani îmi vei da, pân’ m-oi însura/mărita?”. Dacă după rostirea acestor fraze cucul începea să cânte, acest lucru însemna că aceștia mai au un an de așteptat. În cazul în care cucul tăcea, acest lucru însemna că se vor căsători curând.
De asemenea, ramura pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în apa în care se spălau fetele. Asta în speranța că vor fi curtate de băieți. În plus, se spune că femeile care vor să rămână însărcinate, trebuie să țină post negru de Buna Vestire. Acestea trebuie să bea aghiasmă și să facă rugăciuni Maicii Domnului pentru ca praznicul să facă minuni în viața și familia lor.
Alte tradiții specifice Bunei Vestiri
Legenda din popor spune că această sărbătoare reprezintă singura zi din an în care omul poate sta la masă cu îngerul său păzitor. Buna Vestire trebuie petrecută în înțelegere și armonie cu cei dragi. Se spune că cine se ceartă și declanșează conflicte va avea necazuri pe tot parcursul anului. Tot în această zi are loc ritualul cunoscut sub numele de „Noaptea focurilor”. În unele zone ale țării, locuitorii vor face în curte focuri mari care vor dura de la miezul nopții până dimineața.