Ursul sau bulzul de mămăligă este un fel de mâncare românesc, originar din zona Ardealului, inventată de ciobani.
Bulzul obişnuit, în straturi, este uşor de preparat. Avem nevoie de un kg de mălai şi de jumătate de kg de brânză de burduf. Turnăm apă într-o oală sau într-un ceaun, adăugăm puţină sare şi apoi mălai şi fierbem la foc mic până când obţinem o mămăligă mai tare. Lăsăm mămăliga să se răcească puţin, după care luăm o parte din ea şi întindem un strat subţire, într-o cratiţă. Peste acesta, aşternem un strat de brânză de burduf, după care întindem un alt strat de mămăligă. Brânza de burduf poate fi amestecată cu mărar sau cu frunze tocate de pătrunjel. Între straturile de brânzăşi mămăligă putem adăuga rondele de cârnaţi sau bucăţi mici de şuncă. Înainte de a introduce cratiţa la cuptor, putem sparge câteva ouă pe care le punem deasupra ultimului strat de mămăligă. După jumătate de oră la foc potrivit, scoatem vasul din cuptor, porţionăm bulzul şi îl servim imediat. În mod asemănător, bulzul poate fi pus în vase de dimensiuni mai mici, putând fi servit direct în vasul în care a fost pregătit.
Rețetă de bulz ciobănesc cu brânză de burduf
Mămăligă cu brânză de burduf și cârnați
- 350 g făină de mălai
- 1 l apă
- 300 g brânză de burduf
- 2 cârnăciori
- Smântână pentru servit
-
Se pune apa cu sarea la fiert, când apa începe să fiarbă se toarnă în fir subțire făina de mălai, amestecând în continuu. Fierbem aproximativ 15 minute după care o lăsăm să se tempereze. O să iasă o mămăligă mai groasă.
-
Împărțim atât mămăliga cât și brânza în 4 părți egale și formăm niște bile din mămăligă în care vom pune brânza. după care am pus mămăliga, brânza și apoi cu ajutorul foliei am modelat.
-
Le lăsăm să se usuce puțin la suprafață pe o farfurie, asta pentru a nu se prinde și a le manevra mai ușor pe grătar.
-
Se călesc cârnăciorii și se taie în bucățele mici, apoi le băgăm în bilele de mămăligă
-
După care le punem pe grătarul încins și uns cu ulei, până prind culoare.