Bulgaria se află în pragul al șaptelea rând de alegeri anticipate în ultimii trei ani, după ce președintele Rumen Radev a anunțat organizarea de noi alegeri legislative pe 27 octombrie. Decizia vine în încercarea de a scoate țara dintr-un impas politic marcat de guverne minoritare și eșecuri repetate în formarea coalițiilor guvernamentale.
„Criza politică nu s-a terminat”, a declarat președintele Radev, subliniind că aceasta se va încheia doar când o majoritate durabilă va fi instituită în Parlament, permițând crearea unui Guvern stabil.
Președintele bulgar a aprobat recent lista de miniștri propusă de premierul interimar Dimităr Glavcev, asigurând astfel un guvern interimar. Anunțul vine după ce, în urma alegerilor din iunie, eforturile de a forma un guvern de coaliție au eșuat de trei ori.
Protestele anticorupție au dus la destrămarea coaliției de guvernare conduse de partidul de dreapta GERB, amplificând criza politică. Noul scrutin, programat pentru octombrie, va fi al șaptelea la care bulgarii sunt chemați la urne în doar trei ani.
În ciuda încercărilor, GERB, continuând să dețină statutul de cel mai mare partid parlamentar, împreună cu formațiunea „Continuăm schimbarea” (PP) și partidul ITN, nu au reușit să formeze o majoritate. Alegerile din 8 iunie, convocate după colapsul guvernului GERB-PP, au fost influențate de neînțelegerile provocate de o propunere de rotativă guvernamentală.
Criza politică din Sofia pune în pericol perspectivele Bulgariei de a accede la zona euro și de a adera la Schengen, într-o candidatură comună cu România. Totodată, fără un guvern stabil, Bulgaria riscă să piardă finanțările din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza neîndeplinirii reformelor convenite.