Reclamă

Consiliul de Miniştri de la Sofia a decis să introducă controale temporare la frontiera internă bulgaro-română şi să suspende funcţionarea punctelor de trecere a frontierei cu România şi Grecia. Decizia a fost convenită anterior în cadrul unei discuții cvadripartite cu România, Ungaria şi Austria, desfășurată la Budapesta pe 22 noiembrie, și vizează implementarea măsurilor stabilite în cadrul acestei convenții.

Potrivit agenției de știri bulgare BTA, decizia se aliniază cu o declarație cvadripartită și cu decizia Consiliului European privind eliminarea controalelor la frontierele terestre interne dintre Bulgaria şi România. Acest pas este considerat necesar pentru a preveni posibilele ameninţări de securitate cauzate de schimbările în modelele de migraţie. Controalele la frontieră vor fi reintroduse pentru o perioadă de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2025, urmând a fi suspendate ulterior.

La 12 decembrie, Consiliul Uniunii Europene a decis ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen cu graniţele terestre de la 1 ianuarie anul viitor, transformând astfel cele două țări în granițe externe pentru acest spațiu. Cu toate acestea, în urma aderării, punctele de trecere a frontierei cum ar fi Podul Vidin-Calafat vor continua să funcționeze normal, conform declarațiilor guvernatorului regiunii Vidin, Ani Harutiunian.

Guvernatorul regional al Silistrei, Ilian Velikov, a subliniat că punctele de trecere a frontierei „Silistra – Cularasi” şi „Kainarja – Lipniţa” vor fi complet operaţionale conform regulamentului european. Totodată, el a subliniat că Agenţia pentru Infrastructură Rutieră va actualiza semnele de circulație pentru o mai bună gestionare a traficului. În aceeaşi direcție, regional guvernatorul de Plevna, Nikolao Abraşev, a afirmat că vor fi necesare zone de inspecţie pentru vehicule, pregătite în urma unei analize a riscurilor.

Conform declarațiilor inspectorului principal Petko Angelov, şeful Departamentului Poliţiei de Frontieră, punctele de trecere a frontierei din zona portului internațional Sviştov vor avea nevoie de pregătiri tehnice şi infrastructurale, fiind planificate reorganizări pentru a facilita trecerea. De asemenea, controlul vehiculelor şi persoanelor va continua în mod aleatoriu pentru încă şase luni după aderare.

Aceste măsuri au rolul de a asigura o tranziţie lină către o integrare completă în spaţiul Schengen cu graniţe terestre, fiind preconizat că eliminarea totală a controalelor la frontieră va avea loc până la sfârşitul lunii iunie 2025.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro