Bulgaria organizează duminică cel de-al șaptelea scrutin parlamentar anticipat din ultimii patru ani, într-o încercare repetată de a depăși impasul politic persistent. Potrivit sondajelor de opinie curente, niciun partid nu pare să obțină o majoritate clară.
De la protestele anticorupție din 2020 împotriva guvernului de coaliție condus de partidul de centru-dreapta Gerb, sub conducerea fostului prim-ministru Boïko Borissov, Bulgaria a fost marcată de o instabilitate politică profundă.
Potrivit unui sondaj Gallup International Balkan, publicat recent de Radioul Național Bulgar, coaliția Gerb și Uniunea Forțelor Democratice (Gerb-UDF) se află pe primul loc în intențiile de vot, cu 26,1%. Această coaliție este urmată de partidele aflate la egalitate pentru locul secund, coaliția reformistă CC/BD cu 16,2% și partidul ultranaționalist pro-rus „Revival” cu 14,9%.
Foarte important este faptul că aceste alegeri au fost declanșate după eșecul partidelor de a forma un guvern de coaliție în urma scrutinului din 9 iunie, reiterând dificultățile politice din țară. „Un parlament fragmentat și rivalități politice de lungă durată vor complica formarea unui guvern funcțional și stabil”, a menționat joi compania de consultanță Teneo.
Secțiile de votare au fost deschise la ora 7:00 și se vor închide la ora 20:00, cu primele rezultate parțiale așteptate puțin după miezul nopții. Un alt aspect de urmărit este prezența la vot, estimată la 31,1%.
Un guvern stabil ar permite Bulgariei să acceseze mai multe fonduri din Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii și ar putea accelera procesul de adoptare a monedei euro, plan amânat în repetate rânduri din cauza inflației mari. Noul termen pentru adoptare este stabilit pentru ianuarie 2025.
Instabilitatea politică prelungită ar putea avea consecințe asupra încrederii electoratului față de partidele principale, deschizând astfel spațiu pentru partidele populiste, naționaliste și pro-ruse să câștige teren, conform observațiilor făcute de consultanți.