Ludovic Orban, prim-ministrul României, a făcut o serie de declarații referitor la solidaritatea față de cei a căror contracte de muncă au fost suspendate. Acesta susținea că și bugetarii vor intra în șomaj tehnic, iar măsura îi va include și pe miniștri.

Luni, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, anunță că este un subiect delicat și nu se poate vorbi momentan despre șomaj tehnic în sectorul public. Măsura nu poate fi aplicată unitar, dar nici la întreg sectorul public. În lupta împotriva coronavirusului este nevoie de întreg aparatul administrativ.

„Cred că astăzi este dificil să vorbim despre astfel de lucruri, pentru că e greu de interpretat, există interpretări diferite la fiecare şi în acelaşi timp nu cred că poţi să aplici această măsură unitar. Şi atunci, dacă vrei să faci o reformă a aparatului administrativ trebuie să o faci atunci când nu ai lupta asta cu criza în domeniul sănătăţii. Aparatul administrativ este cel de care avem nevoie, tot, să luptăm cu această criză. (…) Am auzit discuţiile din spaţiul public, le ştiu.(…) Nu cred că este momentul astăzi pentru aşa ceva. Cred că putem să facem reformă pentru tot aparat administrativ, dar nu atunci când luptăm cu coronavirusul”, a precizat Cîţu la Digi 24.

Angajați plătiți parțial

Întrebat despre momentul în care va aplica schema privind șomajul tehnic, ministrul a susținut că în sectorul finațelor nu se discută despre o astfel de măsură.

„Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor şi nu este ceva ce eu aş susţine în acest moment. Azi este nevoie de fiecare om în administraţia publică. (…) Eu vă spun: în ceea ce mă priveşte, la Ministerul Finanţelor, nu s-a discutat aşa ceva, nu există un astfel de proiect. (…) Problema este de moment şi cred că putem face acest lucru şi să suportăm toţi costurile. Unii suportă azi, alţii după acest moment. Cred că azi trebuie să ne concentrăm toate resursele pe care le avem în sectorul administrativ şi în sănătate”, a precizat ministrul Finanţelor.

Cîțu a declarat că există mai multe scheme ce vor fi discutate cu sectorul privat şi că există și varinata ca angajaţii de la privat să fie păstraţi, dar să fie plătiţi parţial, pentru muncă parţială.