Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat o veste bună pensionarilor din România. În cadrul unui interviu, el a anunțat că pragul de 9,4% din PIB, stabilit în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru pensii, va fi eliminat. Această schimbare importantă vine ca rezultat al negocierilor intense purtate la Bruxelles.
Marius Budăi a explicat că a avut discuții intense cu oficialii europeni și că eliminarea pragului va permite guvernului să ajusteze pensiile în funcție de evoluția economică a țării. Această decizie nu este doar o promisiune, ci va fi pusă în practică.
Marius Budăi, vești bune pentru pensionarii români
Reforma sistemului de pensii va deveni mai flexibilă și va ține cont de situația economică a țării. Eliminarea pragului de 9,4% din PIB va permite guvernului să majoreze pensiile atunci când acest lucru devine posibil din punct de vedere economic.
Marius Budăi a subliniat importanța acestei schimbări și a precizat că nu se va înlocui procentul de 9,4% cu altceva. Eliminarea acestui prag va permite o reformă corectă a sistemului de pensii, în care majorările vor fi legate de evoluția macroeconomică și de inflație.
Anunțul ministrului Muncii
„După cum știți, ne-am luat parteneri europeni în acest „război” al negocierii şi renegocierii cu Comisia Europeană. Sindicatele europene, la nivel de conducere, anul trecut au trimis o scrisoare oficială în susținere a ceea ce spun eu vizavi de această plafonare. Au trimis-o Comisiei Europene. Dar lucrurile nu se fac peste noapte (…).
Acest procent de 9,4% nu se înlocuiește cu nimic altceva. Este o reformă unde trebuie să avem în primul rând rezolvarea inechităților, după care să avem acea reformă adevărată unde să legăm următoarele majorări de pensii. Să fim foarte atenți la evoluția cifrelor macro-economice, la evoluția inflației şi atunci nu se leagă de nimic, nu ne-au cerut să înlocuim cu nimic acest procent.
La discuțiile de ieri și de alaltăieri s-a spus foarte, am obținut acest lucru discutând cu dumnealor: o reformă corectă și nu avem nevoie de prag, pentru că și ei au rămas cumva miraţi când au văzut această asumare în PNRR, pentru că nu mai există nici într-un stat membru”, a mai explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.