Bucureștiul are tot ce îi trebuie pentru a deveni o destinație turistică de top, dar nu a valorificat încă acest potențial. Deși orașul este principala destinație de business a României, având o istorie bogată și numeroase obiective turistice, majoritatea sosirilor sunt în interes de afaceri, nu turistic.

„Orașul acesta nu se va ridica decât prin fiecare dintre noi. Aici este esența: BucurEȘTI TU. Bucureștiul are nevoie, în primul rând, să se redefinească din punct de vedere turistic”, se arată în raportul recent privind strategia de dezvoltare turistică a orașului.

În fiecare zi, în București aterizează zeci de aeronave din întreaga lume, iar Centrul Vechi devine o veritabilă melting pot de limbi și culturi. Totuși, acest flux internațional nu este suficient exploatat, iar vechile administrații nu au făcut din turism o prioritate. „Nimic din ceea ce s-a încercat în ultimii ani nu a arătat că cel mai important oraș al țării se dezvoltă temeinic, sustenabil și coordonat”, se menționează în raport.

Un aspect esențial pentru atragerea turiștilor este crearea unei identități clare pentru oraș. În timp ce alte orașe din România, precum Sibiul sau Cluj-Napoca, și-au definit foarte bine identitatea culturală și turistică, Bucureștiul rămâne un amestec neclar de atracții. „Este imperios necesară o analiză în detaliu a tuturor resurselor pe care le avem, din care să rezulte principalii diferențiatori în raport cu destinațiile cu care ne propunem să concurăm în mod direct”, sugerează raportul.

Redefinirea și poziționarea turistică a Bucureștiului trebuie să fie urmate de un branding modern și o comunicare integrată. Pentru a realiza acest lucru, orașul trebuie să își dezvolte infrastructura de promovare turistică. În prezent, Bucureștiul nu are un site oficial de promovare turistică și nici o aplicație de mobil. De asemenea, există un singur birou de informare turistică, situat în Pasajul Universității, insuficient vizibil pentru turiști.

„Dacă ne dorim o capitală cu adevărat conectată, capabilă să își fructifice atuurile, atunci dezvoltarea turismului trebuie să fie una dintre priorități. Bucureștiul trebuie să-și respecte statutul de capitală și să acționeze ca un lider, să tragă țara după el și în această privință”, se concluzionează în raport.