Capitala României, București, a ratat oportunitatea de a accesa 2,5 miliarde de euro din fondurile europene disponibile, gestionând să utilizeze doar un miliard de euro din totalul de 3,5 miliarde care i-au fost alocate. Această declarație a fost făcută de Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, subliniind că administrația locală a eșuat în a fructifica resursele financiare externe disponibile pentru dezvoltare.

"S-au absorbit doar un miliard de euro şi aceştia în ultima sută de metri pentru că noi nu am mai ţinut cont cine este primar, am ţinut cont cine e beneficiarul, adică cetăţeanul," a precizat Câciu în cadrul unui discurs la lansarea candidaţilor PSD Argeş. Ministrul a criticat gestionarea deficitară a fondurilor, accentuând că prioritățile ar fi trebuit să fie nevoile cetățenilor și nu interesele politice sau administrative.

În același context, Câciu a făcut referire la mandatul anterior al capitalei, descriindu-l drept "ratat" din perspectiva absorbției fondurilor europene. "Ar fi fost cinic din partea noastră să ne uităm doar la cine gestionează prost o administraţie şi să uităm că, de fapt, cei mai importanţi sunt oamenii. Acest lucru l-am rezolvat, l-am realizat, dar totuşi, 2,5 miliarde de euro nu s-au regăsit în performanţa Bucureştiului," a adăugat el.

Discuția s-a extins și asupra viitorului, Ministrul Câciu evidențiind importanța anului 2024 ca moment de verificare a managementului resurselor și proiectelor. "2024 este un an în care se cerne grâul de neghină, se cerne performanţa de incompetenţă, se cerne adevărul de minciună. 2024 este un decont al trecutului și sita este cetăţeanul care va face diferenţa," a concluzionat Câciu, atrăgând atenția asupra responsabilității guvernamentale și administrative în gestionarea eficientă a resurselor.