Reclamă
Reclamă

Aproape 8 milioane de călătorii cu mijloacele de transport ale Societății de Transport București (STB) au fost plătite prin SMS în 2023, iar în 2024, numărul plăților a atins un record lunar de peste 800.000 în martie. Alături de acestea, aproape 3 milioane de tranzacții au vizat plata parcării în capitala României prin același sistem, conform datelor ARSC.ro. Acest mecanism plasează Bucureștiul printre cele 15 capitale ale Uniunii Europene unde plata transportului în comun și a parcării prin SMS este posibilă, fără necesitatea descărcării unei aplicații sau efectuării plății imediate prin card.

În plus, sistemul de plată prin SMS prezintă avantaje precum evitarea amenzilor prin simpla trimitere a unui mesaj, fără nevoia unui abonament sau prezența la casierie, și o ‘perioadă de grație’ până la achitarea costului călătoriei odată cu facturarea serviciului de telefonie. Această opțiune se dovedește a fi extrem de benefică atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru vizitatorii frecvenți, având în vedere și costul mediu orar al parcării de 5 lei. Comparativ cu alte capitale europene, unde achiziționarea biletelor poate fi complicată și adesea suprataxată, plata prin SMS în București simplifică procesul și reduce costurile.

Pe de altă parte, plățile efectuate prin SMS au adus semnificative încasări pentru STB, estimându-se că în perioada ianuarie 2023-decembrie 2024, acestea au constituit circa 10% din totalul veniturilor. În contextul potențialului său de extindere, sistemul unic de plată prin SMS ar putea servi drept City Card, facilitând accesul la o gamă largă de servicii și facilități orașului, de la călătorii la metrou până la accesul în muzee și beneficii în restaurante sau alte localuri, oferind astfel atât turiștilor cât și locuitorilor un instrument de plată integrat și eficient.

Reclamă

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro