Bucureștenii se vor prezenta astăzi la urne nu doar pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și pentru a participa la un referendum inițiat de primarul Nicușor Dan. Acesta propune ca locuitorii Capitalei să decidă asupra împărțirii fondurilor între Primăria Generală și primăriile de sector, la fel ca și asupra modului de emitere a autorizațiilor de construire. Totodată, bucureștenii vor putea vota și pentru implementarea unui program de prevenire a consumului de droguri în școli.
Procesul de votare se desfășoară între orele 07:00 și 21:00. La conferința de presă de joi, primarul Nicușor Dan a subliniat că „Dacă la ora 21.00 este coadă la secţia de votare, toţi oamenii vor putea vota, dar nu mai târziu de ora 23.59”. Alegătorii vor avea la dispoziție patru buletine de vot, incluzând unul pentru alegerea președintelui și câte unul pentru fiecare întrebare de referendum.
Numărul total al alegătorilor din București este de aproximativ 1.787.590, incluzându-i și pe cei care împlinesc 18 ani în ziua votului, aceștia având la dispoziție 1.289 de secții de votare, conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Referendumul va fi validat dacă se înregistrează o prezență de minimum 30% din numărul bucureștenilor înscriși în listele electorale, adică aproximativ 550.000 de persoane. Mai mult, pentru ca rezultatele să fie considerate valide, opțiunile exprimate valabil trebuie să reprezinte cel puțin 25% din alegători înscriși pe listele permanente, ceea ce înseamnă circa 450.000 de bucureșteni.
După încheierea alegerilor, numărarea voturilor și încheierea proceselor verbale se va face în termen de 24 de ore, până pe 25 noiembrie, ora 21:00. Centralizarea și validarea rezultatelor finale sunt programate cel târziu pe 28 noiembrie 2024.