Sărbătorile de iarnă aduc cu ele și probleme de sănătate pentru cei care nu știu cum să mănânce, cât și ce. De exemplu, persoanele care au ținut postul întreg, sau doar câteva săptămâni, poate chiar și zile, însă se aruncă la cele mai grase feluri de mâncare, riscă să se confrunte cu probleme de sănătate.
În fiecare an, unitățile de primiri urgențe ale spitalelor se umple de pacienți care se confruntă cu astfel de probleme. Nici anul acesta oamenii nu au ascultat de recomandările medicilor. În Capitală, de exemplu, peste 1.600 de oameni au sunat la ambulanță în ultimele 24 de ore.
Exagerări de Crăciun
Mâncarea tradițională de Crăciun, cum ar fi caltaboșii, sarmalele, cârnații, friptura, este delicioasă, însă poate fi extrem de periculoasă. De asemenea, și băutura în exces îi face pe oameni să meargă cât mai repede spre camerele de gardă ale spitalelor.
Nutriționiștii sunt de părere că oamenii ar trebui să guste câte puțin din fiecare feș de mâncare, însă nu ar trebui să exagereze. Conform unui comunicat al autorităților, în ultimele 24 de ore au sunat la ambulanță 1.657 de persoane, numai din București.
Cum să mâncăm pentru a nu ne îngrășa de sărbători
Există mai multe trucuri la care pot apela oamenii fără a li se face rău și fără a se îngrășa, atunci când vorbim despre bucatele tradiționale de Crăciun. Conform medicului nutriționist Anca Hâncu, bucatele tradiționale de Crăciun pot fi inofensive. Asta dacă știm cum să le mâncăm.
„Pentru a încerca să ne menținem kilogramele, să rămânem în forma cu care eram obișnuiți, să nu ne trezim după sărbători cu 2 – 3 kilograme în plus, aș recomanda masa de prânz să se termine după aperitive și felul principal, să se ia o pauză, să se bea o cafea, se mai bea un pahar de vin, se povestește cu prietenii, cu rudele, cu cei care ne sunt aproape. Cu alte cuvinte, savurăm tot acest eveniment care înseamnă Crăciunul, care nu înseamnă doar masă”, a declarat nutriționistul, la DC Medical.
Un alt truc este ca celebrul cozonac să fie consumat dimineața, la micul dejun, alături de un pahar de lapte sau de cafea.