Reclamă
Reclamă

Uniunea Europeană nu va redeschide renegocierile privind Brexit-ul cu Marea Britanie, chiar dacă laburiștii vor câștiga alegerile parlamentare din 4 iulie, conform surselor de la Bruxelles, citate de The Guardian.

Surse din UE au declarat că o schimbare de guvern ar fi binevenită, dar urmele lăsate de conservatori în negocierile anterioare, împreună cu noile priorități determinate de războiul din Ucraina și creșterea extremei drepte, cântăresc mult în decizia de la Bruxelles. „Nu este că oamenii se gândesc la lucruri bune sau la lucruri rele despre Regatul Unit. Pur și simplu nu se gândesc deloc la Regatul Unit”, a spus o sursă apropiată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

O altă sursă a avertizat că, deși există simpatie pentru laburiști, „nu există dorința de renegociere a Brexit-ului în capitalele europene”.

Reclamă

Surse din Comisie afirmă că Regatul Unit trebuie să vină cu o ofertă solidă pentru posibile concesii în consolidarea relațiilor cu UE. „Dacă ni se cere să facem un cadou Regatului Unit, întrebarea va fi ce primim în schimb. Oamenii se vor întreba dacă merită efortul”, a spus un diplomat de rang înalt de la Bruxelles.

Liderul laburist, Keir Starmer, a exclus deja aderarea la uniunea vamală sau la piața unică, afirmând că aceasta ar aduce „tulburări”, dar a exprimat dorința de a îmbunătăți relațiile în materie de comerț, cercetare și dezvoltare, apărare și securitate și educație.

Rachel Reeves, candidata laburistă pentru Ministerul Finanțelor britanic, va trebui să hotărască între diplomație pentru o relație favorabilă cu UE sau să discute separat cu țările blocului. Totuși, până acum blocul european s-a dovedit unit în a respinge încercările britanicilor de renegociere a tratatului.

Politicile actuale de la Bruxelles ar putea să nu fie favorabile pentru laburiști, deoarece UE se îndreaptă către o direcție mai protecționistă, încercând să-și protejeze electoratul tot mai orientat spre populism și extremism de dreapta. Comisia Europeană, care controlează accesul la piețele financiare, ar putea oferi concesii limitate britanicilor, dar este probabil ca acest proces să fie lent.

În concluzie, Bruxelles-ul refuză redeschiderea discuțiilor Brexit, chiar și cu o posibilă victorie laburistă. Marea Britanie trebuie să vină cu o ofertă substantială dacă dorește concesii, dar politica protecționistă actuală a UE și prioritățile sale imediate fac improbabilă o renegociere rapidă.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro