Reclamă
Reclamă

Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare pentru a alege pe cei 650 de membri ai Camerei Comunelor, într-un scrutin în care Partidul Laburist este dat de sondajele de opinie drept favorit pentru a forma un nou guvern la Londra.

Secţiile de votare vor fi deschise între orele locale 07:00 şi 22:00 (09:00 şi 23:00 ora României). Fiecare deputat britanic este ales printr-un scrutin uninominal într-un singur tur, ceea ce favorizează marile partide.

În ultima sa zi de mandat de premier, Rishi Sunak le-a cerut alegătorilor să „salveze Regatul Unit” de o majoritate laburistă votând pentru conservatori. În ultimul său discurs din campania electorală, desfăşurat miercuri, Sunak a fost însoţit de soţia sa, Akshata Murty, şi de părinţii lui. „Acesta va lupta până la fluierul final”, a spus Sunak, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Reclamă

De partea sa, liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, i-a încurajat pe alegători să îşi „imagineze o Mare Britanie care avansează alături de un guvern laburist”. Favorit să devină viitorul şef al guvernului, Starmer s-a declarat mulţumit de campania electorală şi a mărturisit că partidul său este „pregătit pentru ceea ce urmează”.

O medie a sondajelor de opinie din ultimele şapte zile creditează Partidul Laburist cu 39% din intenţiile de vot, cu 18 puncte procentuale mai multe decât sprijinul pentru Partidul Conservator. Cele două formaţiuni sunt urmate de partidul populist Reform UK (16% din intenţiile de vot), liberal-democraţi (11%) şi Verzi (6%).

Conform celei mai recente proiecţii realizate de institutul YouGov, laburiştii ar urma să deţină 431 de locuri în Camera Comunelor, iar conservatorii 102 locuri, ceea ce ar însemna o majoritate fără precedent în ţară începând din 1832. Liberal-democraţii ar obţine 78 de locuri, iar Reform UK trei locuri, ceea ce i-ar permite lui Nigel Farage să acceadă în parlament după şapte tentative eşuate.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro