Partidul Conservator şi implicit premierul Johnson au obţinut victoria alegerilor de joi, din Marea Britanie. Astfel, s-a anunţat oficial că se va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană cât mai repede.

Deputatul USR reprezentant al diasporei,  Daniel Popescu, este de părere că românii trebuie să fie informaţi corect despre procesul de retragere al Regatului Unit din Uniunea Europeană şi despre consecinţele pe care acesta le are asupra celor care muncesc sau studiază acolo.

„Reiterez că cea mai bună atitudine a românilor din UK faţă de rezultatul alegerilor anticipate parlamentare şi Brexit este să continue să APLICE pentru a obţine noul tip de rezidenţă — settled status — http://bit.do/fkDNV. Acest lucru ne-a fost transmis şi în mai 2019, la ultima vizită în Marea Britanie a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, când ne-am întâlnit cu reprezentanţi ai instituţiilor centrale britanice, parlamentari britanici şi ONG-uri. Ca şi până acum, voi fi aproape de românii din Marea Britanie.” – a transmis Daniel Popescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din diaspora.

Potrivit Cdep, din 30 martie 2019, Guvernul Regatului Unit a lansat oficial site-ul pe care cetăţenii europeni pot solicita noul statut de şedere:

  •  SISTEMUL DE ÎNREGISTRARE a cetăţenilor din UE în vederea obţinerii noului statut de şedere în UK – http://bit.do/fkDNV (aici puteţi aplica online pentru obţinerea noului statut de şedere în UK).
  •  GHIDUL DE ÎNDRUMARE în LIMBA ROMÂNĂ pentru cetăţenii UE care solicită noul statut de şedere/rezidenţă pe teritoriul UK – https://bit.ly/2JNfJCz şi

Vă recomandăm să vă pregătiţi documentele şi să faceţi aplicaţia CÂT MAI CURÂND POSIBIL. Termenul limită de depunere a cererilor va fi:

  •   30 iunie 2021 (dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cu un acord) sau
  •   31 decembrie 2020 (dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană fără un acord).

„Vom continua să urmărim îndeaproape negocierile care au loc atât pe teritoriul britanic, cât şi în plan european în ceea ce priveşte Brexit-ul, pentru a oferi o cât mai bună informare a cetăţenilor români din Marea Britanie care sunt direct afectaţi de această problematică. Îi invit pe toţi cei care au nelămuriri specifice despre această chestiune să ne scrie la [email protected] sau să trimită email la [email protected] (un membru al echipei Ambasadei României la Londra va încerca să răspundă solicitării dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil).” – a conchis deputatul USR Daniel Popescu.