Este oficial. Pachetul de măsuri fiscale a fost adoptat. Marcel Ciolacu a mers în Parlament, unde a prezentat pachetul și și-a asumat răspunderea pentru el. Premierul spune că aceste schimbări urmează să fie benefice pentru România.

Anunțul lui Ciolacu, după ce și-a asumat în Parlament pachetul de măsuri fiscale

Forma finală a pachetului de măsuri fiscale, decis în ședința de luni a Guvernului a fost adoptat prin asumare în fața Parlamentului. Proiectul de lege include o serie de schimbări atât în domeniul fiscal, cât și bugetar.

Ședința comună a plenului s-a desfășurat însă cu scandal. În timp ce Marcel Ciolacu s-a prezentat să-și asume proiectul, opoziția a organizat un protest, prin care a acuzat Guvernul că vrea să-i sărăcească pe români.

Din declarațiile premierului însă, pachetul de măsuri ar urma să aducă schimbări menite să rezolve inechitățile din sistem și să rezolve problema sistemului bugetar.

De astăzi s-a terminat cu dubla măsura, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune. M-am săturat să văd cum unii pot să-și plătească corect taxele și impozitele, în timp ce alții urlă din gură de șarpe că nu se poate., a declarat Ciolacu în fața Parlamentului.

Ce se schimbă după adoptarea pachetului de măsuri

Pachetul de măsuri adoptat vine cu modificări atât în domeniul fiscal, cât și cel bugetar.

O măsură importantă este taxa pe cifra de afaceri a băncilor pentru următorii doi ani. Inițial, a fost stabilit la 1%, iar ulterior majorat la 2%. 1% pe cifra de afaceri vor plăti și companiile mari, cu venituri de peste  50 de milioane de euro. O taxă în plus de 0,5% vor plăti și companiile care activează în sectoarele petrol și gaze naturale, după același criteriu.

Microînteprinderile vor plăti avea impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă câștigă mai mult.

Alte măsuri sunt eliminarea excepțiilor fiscale pentru IT, agricultură și construcții. Crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru mai multe domenii, dar și impozitele pentru români cu mașini și case de lux.